RABAT

Šef izraelske diplomacije u prvom posjetu Maroku od poboljšanja odnosa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid započeo je u srijedu prvi posjet Maroku od normalizacije diplomatskih odnosa Izraela i te sjevernoafričke zemlje uz posredništvo Sjedinjenih Država.  

Izrael i Maroko obnovili su diplomatske odnose u prosincu i ponovno pokrenule izravne letove na temelju sporazuma u kojem je Washington priznao suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

Lapid će za vrijeme dvodnevnog posjeta otvoriti izraelsku diplomatsku misiju u Rabatu, posjetiti povijesni hram Beth-El u Casablanci i razgovarati s marokanskim kolegom, Nasserom Bouritom, priopćeno je iz Lapidova ureda.

"Ovaj povijesni posjet nastavak je dugogodišnjeg prijateljstva i dubokih korijena i tradicija koje imaju židovska zajednica u Maroku i velika zajednica Izraelaca porijeklom iz Maroka", rekao je Lapid uoči putovanja u Rabat.

Maroko je jedna od četiri arapske zemlje, uz Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Sudan, koje su prošle godine odlučile normalizirati odnose s Izraelom uz američko posredništvo. 

Ti sporazumi razbjesnili su Palestince koji su se dugo oslanjali na arapsku pomoć. Sve do prošle godine samo su dvije arapske zemlje, Egipat i Jordan, imale uspostavljene odnose s Izraelom u više od 70 godina. 

Marokanski dužnosnici opisali su sporazum kao obnovu odnosa koji su pali na nisku razinu 2000. godine, u znak solidarnosti Maroka s Palestincima koji su te godine pokrenuli ustanak. 

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da želi nadograđivati odnose s Izraelom, koje je Lapid postavio kao prioritet od preuzimanja ureda u lipnju, nakon što je višestranačka koalicija  zamijenila dugogodišnje premijera Benjamina Netanyahua. 

Šef izraelske diplomacije je prije samo pet tjedana bio u prvom povijesnom posjetu UAE-u, gdje je osvrnuo na nove odnose Izraela s tom zaljevskom zemljom i istaknuo zabrinutost zbog Irana, njihovog zajedničkog neprijatelja.

Dva izraelska prijevoznika pokrenula su prošlog mjeseca komercijalne letove za Marakeš iz Tel Aviva, ali nade u šire turističke blagodati su na čekanju zbog naglog porasta slučajeva koronavirusa u obje zemlje.

David Govrin, šef izraelske diplomatske misije u Rabatu, rekao je da će marokanski zračni prijevoznici RAM i Air Arabia u listopadu krenuti s izravnim letovima za Izrael.

Maroko je imao jednu od najvećih židovskih zajednica u regiji do osnutka Izraela 1948. godine. Židovi su bježali ili su bili protjerani iz mnogih arapskih zemalja, a procjenjuje se da je oko 250.000 Marokanaca otišlo iz Maroka za Izrael između 1948. i 1964.

U Maroku je ostalo tek 3000 Židova, dok stotine tisuća Izraelaca tvrde da imaju marokansko podrijetlo.

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater