ISTANBUL

Samit Turska-Francuska-Njemačka-Velika Britanija u prosincu o Siriji - Ankara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sastanak na vrhu o Siriji na kojemu će sudjelovati čelnici Turske, Francuske, Njemačke i Velike Britanije održat će se početkom prosinca na rubu NATO-ova sastanka predviđenog za 3. i 4. prosinca blizu Londona, priopćeno je u petak iz ureda turskog predsjednika.

Vijest o održavanju samita objavio je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin nakon pripremnog susreta koji je imao s francuskim, njemačkim i britanskim izaslanstvom u Istanbulu.

"Dogovoreno je da taj četverostrani samit organiziramo na rubu NATO-ova sastanka na vrhu planiranog u Londonu 3. i 4. prosinca", rekao je Kalin, prenosi državna novinska agencija Anadolija.

Taj susret na vrhu na kojemu će sudjelovati Recep Tayyip Erdogan, Emmanuel Macron, Angela Merkel i Boris Johnson održat će se u vrijeme povišene napetosti između Turske i Europe koja je oštro kritizirala ofenzivu na kurdske snage što ju je Turska povela 9. listopada na sjeveru Sirije.

Erdogan je 21. listopada optužio zapadne zemlje da su se "svrstale na stranu terorista" a protiv Turske jer su kritizirale ofenzivu.

Zapad optužuje Ankaru da napadom na kurdsku miliciju Postrojbe narodne zaštite (YPG) slabi borbu sa skupinom Islamskom državom (IS).

Predsjednik Erdogan je upozorio u petak da će Turska nastaviti ofenzivu sve dok se YPG potpuno ne povuče s tog područja, dodajući da turske snage neće napustiti Siriju sve dok su ondje snage drugih zemalja.

"Naša granica sa Sirijom duga je 911 km. No ni Rusija, ni Sjedinjene Države, ni Iran (tri zemlje koje imaju vojnike u Siriji) ne graniče" s tom zemljom, rekao je, prenosi dnevnik Hurriyet blizak vladi.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom