NEW YORK

SAD: Zdravstvene agencije preporučile prekid cijepljenja J&J-om

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američke savezne zdravstvene agencije preporučile su u utorak privremeni prekid cijepljenja protiv covida-19 cjepivom Johnson&Johnsona nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Europski su regulatori prije tjedan dana pronašli moguću poveznicu između cjepiva AstraZenece i krvnih ugrušaka nakon cijepljenja, koji su izazvali manji broj smrtnih slučajeva.

Cjepivo Johnson&Johnsona, koje se ubrizgava u samo jednoj dozi  (kod većine cjepiva potrebne su dvije doze), i jeftino cjepivo AstraZenece smatraju se jednim od ključnih alata u borbi protiv pandemije koja je odnijela preko tri milijuna života.

Savjetnički odbor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastat će se u srijedu kako bi pregledao slučajeve povezane s cjepivom Johnsona&Johnsona, dok će Agencija za hranu i lijekove (FDA) pregledati analizu, poručile su te dvije agencije zajedničkim priopćenjem.

Svih šestero cijepljenih s nuspojavama su žene stare između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon cijepljenja.

U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica - trombocita).

CDC i FDA navode kako je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.

Johnson&Johnson kaže da blisko surađuje s regulatorima te da nije uspostavljena jasna uzročno-posljedična veza između spomenutih pojava i cjepiva.

Jedna je žena umrla, a druga je u teškom stanju hospitalizirana u Nebraski, objavio je New York Times.

Do 12. travnja je ubrizgano preko 6, 8 milijuna doza cjepiva Johnsona&Johnsona u SAD-u.

Cijena dionice Johnson & Johnsona pala je za tri posto. 

Potez američkih regulatora uslijedio je manje od tjedan dana nakon što je europski regulator za lijekove rekao da pregledava slučajeve razvijanja krvnih ugrušaka kod četiri osobe u SAD-u koje su primile to cjepivo.

Farmaceutska tvrtka Johnson&Johnson počela je u ponedjeljak s isporukom cjepiva Europskoj uniji i do kraja lipnja treba bi isporučiti 50 do 55 milijuna doza. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza tog cjepiva.

Australija trenutačno ne planira dodati J&J-ovo cjepivo protiv koronavirusa u svoj imunizacijski program, priopćile su vlasti u utorak. Ta zemlja odustaje od nabave cjepiva koja su potencijalno povezana sa slučajevima pojave krvnih ugrušaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater