WASHINGTON

SAD poziva na smirivanje u Jemenu nakon bombardiranja zatvora - State Department

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sjedinjene Države su u petak pozvale na "smirivanje stanja" u Jemenu, spomenuvši "više od sto žrtava zadnjih dana", među kojima je najmanje 70 poginulo u zračnom napadu na zatvor pod upravom pobunjenih hutista u Saadi, navodi se u priopćenju State Departmenta.

"Sjedinjene Države su veoma zabrinute (...) zbog eskalacije u Jemenu", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, piše u tekstu, pozivajući "sve strane u sukobu na smirivanje stanja, poštovanje humanitarnog prava i puno uključenje u sveobuhvatan mirovni proces pod pokroviteljstvom UN-a".

U petak je usred noći bombardiran zatvor u Saadi, uporištu hutista na sjeveru Jemena. Najmanje je 70 ljudi poginulo, a 138 je ranjeno, objavili su Liječnici bez granica, osudivši "strašan" napad.

Pobunjenici su odgovornost za napad pripisali koaliciji na čelu sa Saudijskom Arabijom koja od 2015. pomaže snagama jemenske vlade u sukobu s pobunjenim hutistima koje podupire Iran.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres potvrdio je, čini se, odgovornost koalicije osudivši u petak u priopćenju "zračne udare koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na zatvor u Saadi".

"Zračni udar događa se samo dva dana nakon planiranog napada hutista na civile u Abu Dhabiju", podsjeća američki državni tajnik smjerajući na napad kamionom bombom koji su u ponedjeljak izveli pobunjenici i u kojemu su poginule tri osobe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, savezniku SAD-a.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum