BEOGRAD

Ruski predsjednik Putin doputovao u Srbiju kako bi ojačao odnose

EPA

EPA


Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u četvrtak u Beograd u jednodnevni posjet Srbiji kako bi ojačao uzajamne veze s glavnim ruskim saveznikom na Balkanu i pružio potporu predsjedniku Aleksandru Vučiću u sporu s Kosovom.

 

U pratnji tri MIG-a 29 srbijanskog ratnog zrakoplovstva predsjednički Iljušin - 96 sletio je u Beograd oko 13,05 minuta, više od sat vremena kasnije nego što se očkivalo, tako da će i cijeli protokol biti pomjeren.

U beogradskoj zračnoj luci Putina je dočekao srbijanski šef države Aleksandar Vučić, a ceremonijalni doček uz najviše državne i vojne počasti bit će mu priređen ispred Palače Srbija.

U fokusu dvojice predsjednika bit će bilateralna suradnja te stanje u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju neovisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak uoči Putnova dolaska da će posjet biti "dio kontinuiteta" dobrih odnosa dviju država i "još jedan impuls boljoj suradnji".

Protokolarni dio posjeta, kako je predviđeno, započet će  polaganjem vijenaca na groblju oslobodilaca Beograda i crvenoarmejcu, slijede plenarni sastanak izaslanstava i razgovori u četiri oka dvojice predsjednika, koji će potom nazočiti potpisivanju dvadeset međudržavnih sporazuma.

Putin će tijekom dana Vučiću uručiti Orden Aleksandra Nevskog, a zatim se očekuje i obraćanje medijima.

Službeni dio posjeta završava se zajedničkim obilaskom Hrama Svetog Save, gde se - kako je najavljeno - očekuju desetci tisuća ljudi koji će dočekati ruskog predsjednika.

Srbijanski mediji posvetili su veliku pozornost današnjem posjetu, Radio-televizija Srbije (RTS) izravno će prenositi ključne događaje, a portali ih prate iz minute u minutu.

"Putin donosi sporazume i važan stav o rješenju za Kosovo i Metohiju", "100.000 Srba čeka Putina", "Braćo Srbi, niste sami" - neki su od naslova današnjeg beogradskog tiska.
Za Putinovu sigurnost na najvišoj razini brinut će više od 5.000 srbijanski policajaca i pripadnika tajnih službi, te oko 300 do 350 pripadnika ruskih sigurnosnih služba koji su ranije ovog tjedna već doputovali u Beograd.

Zbog Putinova posjeta Beograd je pod posebnim režimom - od blokada prometa do skraćene nastave u školama i skraćenim radnim vremenom u brojnim institucijama.

Za praćenje posjeta ruskog šefa države Srbiji akreditirano je oko 600 domaćih i inozemnih novinara, snimatelja i fotoreportera. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini