MOSKVA

Ruski aktivisti: Vojska regrutira u zatvorima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski zatvori regrutiraju dobrovoljce da ratuju u Ukrajini, a zauzvrat dobivaju obećanje o slobodi, tvrde ruski aktivisti. 

Osumnjičenike i pritvorenike se regrutira obećanjem da će u zamjenu dobiti slobodu ili prekid tužbe, rekla je Olga Romanova, ruska aktivistkinja s adresom u Berlinu, navodeći primjere iz zatvora na području Moskve. 

„No, mislim da je to krenulo svugdje“, kazala je Romanova, stručnjakinja za prava zatvorenika u svojoj domovini. 

Moskva ovisi o dobrovoljcima jer opća mobilizacija za rat u Ukrajini još nije pokrenuta.

Činjenica da u mnogim dijelovima Rusije vlasti postavljaju oglase za sudjelovanje u ratu pokazuje da ruskoj vojsci vjerojatno fali ljudstva, piše agencija dpa. Ruski gradovi i regije trenutno uspostavljaju svoje bataljune. 

U ruskom pravosudnom sustavu gotovo sve optužbe rezultiraju presudom, što znači da se osumnjičenima nudi izbor između odlaska u zatvor i odlaska u rat. 

Osnivač portala Gulaga.net, projekta kojemu je cilj borba protiv nasilja u ruskim zatvorima, potvrdio je takvo novačenje diljem Rusije. Dokazi o takvoj praksi dolaze iz Sankt Peterburga, Rjazanja, Tvera i Brijanska, rekao je Vladimir Osečkin. 

O regrutiranju u zatvorima od srpnja piše i ruski medij Meduza koji tvrdi da to provodi plaćenička vojska Wagner. 

Zatvorenicima se navodno nudi mjesečna plaća od 100 tisuća rubalja (oko 1600 dolara) uz dodatke, isplate obiteljima u slučaju smrti i amnestiju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum