TBILISI

Ruska oporba poziva na prosvjede protiv Putinovog "kriminalnog rata"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruska oporba je u srijedu pozvala na prosvjede protiv predsjednika Vladimira Putina nakon što je naredio mobilizaciju 300.000 rezervista, što je Aleksej Navaljni, gorljivi kritičar Kremlja, nazvao neuspjelim "kriminalnom ratom".

Putin je danas zaprijetio zapadnim zemljama "svim raspoloživim sredstvima" ugroze li Rusiju i najavio prvu mobilizaciju nakon Drugog svjetskog rata od 300.000 rezervista za nastavak rata u Ukrajini.

U obraćanju naciji zapadu je poručio: "Ako teritorijalni integritet naše zemlje bude u opasnosti, mi ćemo odgovoriti svime što raspolažemo da zaštitimo Rusiju i naš narod".

Također je rekao da ne blefira kada kaže da je spreman upotrijebiti nuklearno oružje kako bi obranio Rusiju.

Ruske proturatne skupine pozvale su na prosvjede protiv mobilizacije.

"To znači da će tisuće ruskih muškaraca, naših očeva, braće i muževa biti bačeno u ralje rata. Sada je rat stigao u svaki dom, u svaku obitelj", objavila je proturatna koalicija Vesna (Proljeće).

Vesna poziva Ruse u svim većim gradovima da u srijedu izađu na ulice.

Na prosvjedima nakon samog početka rata, policija je privela 16.000 ljudi.

Navaljni, koji se nalazi u zatvoru, je rekao da Putin šalje sve više Rusa u smrt za rat koji gubi, optužujući ga da želi stotine tisuća ljudi utopiti u krvlju.

Putin je u govoru kazao da je zemlja u ratu sa zapadom oko Ukrajine koju SAD i njegovi saveznici koriste u pokušaju da unište Rusiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater