LONDON

Rusija upozorila Zapad da će ubrzo uzvratiti sankcijama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rusija je u srijedu upozorila Zapad da priprema svoj odgovor na sankcije koji će biti brz i usmjeren na najranjivije aspekte.

“Rusija će reagirati brzo i promišljeno, fokusirajući se na najosjetljivije aspekte onih prema kojima će djelovati”, rekao je Dmitrij Biričevski, šef odjela za gospodarsku suradnju pri ministarstvu vanjskih poslova, prenosi novinska agencija RIA.

Nakon zapadnih sankcija zbog invazije na Ukrajinu, koje su zahvatile većinu ruskog financijskog i korporativnog sektora, rusko se gospodarstvo suočava s najvećom krizom od pada Sovjetskog Saveza 1991.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je uveo trenutnu zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je ranije ovog tjedna upozorila da bi, ako SAD i EU zabrane uvoz sirove nafte iz Rusije, cijene tog energenta mogle skočiti na više od 300 dolara po barelu.

Rusija navodi da isporučuje Europi 150 milijuna tona nafte godišnje, što je 30 posto od ukupne europske godišnje potrošnje koja iznosi 500 milijuna tona. Rusija također navodi da isporučuje Europi i 80 milijuna tona petrokemijskih proizvoda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je “posebna vojna operacija” koju vodi u Ukrajini ključna za uspostavu sigurnosti njegove zemlje nakon širenja NATO-a na ruske granice i podrške SAD-a prozapadnoj ukrajinskoj vladi.

Ukrajina kaže da se bori za svoj opstanak. SAD i njegovi europski i azijski saveznici osuđuju rusku invaziju.

Kina, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, poziva na suzdržanost, a predsjednik Xi Jinping je upozorio da će sankcije usporiti gospodarstvo na globalnoj razini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum