MOSKVA

Rusija provela novi uspješan test hiperzvučne krstareće rakete Cirkon

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rusija je uspješno provela novo pokusno lansiranje hiperzvučne krstareće rakete Cirkon, priopćilo je u subotu ministarstvo obrane u vrijeme dok Moskva intenzivira ofenzivu u Ukrajini.

Projektil je ispaljen iz Barentsovog mora i pogodio je tisuću kilometara udaljenu metu u Bijelom moru, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Vladimir Putin opisao je Cirkon kao dio nove generacije sustava naoružanja bez premca. Hiperzvučno  oružje može se kretati devet puta većom brzinom od zvuka, a Rusija je prošle godine već provela probna lansiranja Cirkona s ratnih brodova i podmornica.

Ruska vojska pretrpjela je velike gubitke u ljudstvu i opremi tijekom svoje tromjesečne invazije na Ukrajinu, koju naziva "specijalnom operacijom", ali je nastavila provoditi testiranja oružja kako bi podsjetila svijet na svoju snagu u raketnoj tehnologiji.

Prošlog je mjeseca probno lansirala novu interkontinentalnu raketu Sarmat sposobnu za nuklearni napad, koja može nositi 10 ili više bojevih glava i pogoditi Sjedinjene Države.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of