JERUZALEM

Raspušta se Kneset, raspisuju se izvanredni izbori

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izraelski parlament Kneset vjerojatno će se raspustiti u srijedu, što će dovesti do petih izbora u manje od četiri godine, što gura Izraelce prema političkoj nesigurnosti u vrijeme rastućih troškova života i međunarodnih napora za obnovom nuklearnog sporazuma s Iranom.

Premijer Naftali Bennet prošloga je tjedna krenuo u raspuštanje parlamenta nakon što je vladajuća koalicija postala neodrživa i izgubila većinu u parlamentu.

Knesset ima rok za glasanje o raspuštanju do ponoći u srijedu.

Nakon što Knesset odobri raspisivanje prijevremenih izbora, ministar vanjskih poslova lijevog centra Yair Lapid postat će premijer tehničke vlade s ograničenim ovlastima.

Dok zastupnici raspravljaju o točnom datumu izbora, što bi moglo biti 25. listopada ili 1. studenog, kampanjom već dominira tema mogućeg povratka bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

Lapid i Bennett okončali su Netanyahuovu vladavinu prije godinu dana formiranjem saveza desnih, liberalnih i arapskih stranaka, koji je opstao duže no što su mnogi predviđali, ali je propao nakon nedavnih unutarnjih prijepora.

Netanyahu, sada opozicijski lider, oduševljen je krajem, kako je kazao, najgore vlade u izraelskoj povijesti.

On se nada šestom mandatu usprkos suđenju za korupciju.

Ankete pokazuju da je njegov desni Likud najpopularniji, ali nedovoljno za većinu čak i uz podršku religijskih i nacionalističkih stranaka.

Zastupnici iz Netanyahuovog bloka kazali su da rade na pokušaju formiranja nove vlade prije raspuštanja parlamenta. U tom slučaju, koji se ne smatra realnim, ne bi ni  bilo izbora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum