LONDON

Putinov ministar obrane trebao bi razmisliti o samoubojstvu - ruski dužnosnik

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Proruski čelnik Hersona rekao je u četvrtak da bi ruski ministar obrane trebao razmisliti o samoubojstvu zbog poraza na bojišnici, što je iznenađujuća javna uvreda jednom od najviših ruskih dužnosnika.

Nakon više od sedam mjeseci rata nisu ostvareni ni najosnovniji ratni ciljevi koje je Rusija zacrtala invazijom na Ukrajinu, a kako je proteklih mjeseci ruska vojska pretrpjela niz poraza na bojišnici ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je djelomičnu mobilizaciju.

U četverominutnoj video poruci, Kiril Stremusov, zamjenik čelnika anektirane ruske pokrajine Herson, javno je prozvao "generale i ministre" u Moskvi jer ne razumiju probleme na bojišnici.

"Doista, mnogi kažu da bi se ubili, kao časnici, da su ministri obrane koji su dopustili ovakvo stanje stvari", rekao je Stremousov (45). "Ali znate da je riječ 'časnik' mnogima nerazumljiva riječ".

Takva javna - i uvredljiva - osuda Putinovih vojnih zapovjednika koja dolazi unutar sustava vrlo je rijetka u Rusiji, ali serija poraza na bojnom polju u Ukrajini navela je neke od njegovih saveznika da kritiziraju najviše generale.

Ministar obrane Sergej Šojgu, jedan od najbližih Putinovih suradnika, imenovan je 2012. Njihov je odnos bio toliko blizak da su redovito provodili zajedno odmore.

Ta je kritika problem za Putina: treba li žrtvovati bliskog saveznika i priznati da je vojska podbacila ili zadržati Šojgua i riskirati preuzimanje krivnje na sebe, ocjenjuje Reuters.

Ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Mnogi ruski nacionalisti kritizirali su Šojgua i njegove generale za puno propusta, od slabog planiranja i logistike do zastarjele taktike i poraza u informacijskom ratu.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater