AŠGABAT

Prva opera u Turkmenistanu nakon 19 godina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Turkmenistan, autoritarna i zatvorena zemlje središnje Azije, dočekala je u utorak svoju prvu stranu operu, Pagliacci, nakon gotovo 19 godišnje zabrane koja je taj oblik umjetnosti smatrala nespojivim s turkmenskim mentalitetom.

Državno kazalište prijestolnice Ašgabata je bilo puno gledatelja za tu slavnu operu talijanskog skladatelja Ruggera Leoncavalla. U sklopu "međunarodnog festivala kulture" održane su i druge predstave.

"Tijekom gotovo dva desetljeća nedostajala nam je kultura. Tako dugo sam čekala ovaj dan", rekla je jedna gledateljica.

"Prije smo imali lijepe predstave i redovno sam ih pratio. Ako se želimo smatrati kulturnom nacijom, treba obnoviti operu i balet", rekao je jedan 54-godišnji profesor.

Redatelj opere Daniele de Plano je precizirao da se opera Pagliacci prikazuje u sklopu programa kulturne razmjene između Italije i te bivše sovjetske republike.

Rekao je da je "počašćen što je prvi redatelj koji je vratio operu u Turkmenistan".

"Nadam se da je to početak novog puta satkanog od najbližih veza između Turkmenistana i opere, posebice talijanske opere", dodao je.

Prvi predsjednik neovisnog Turkmenistana Saparamurat Nijazov, koji je umro 2006. godine, zabranio je strane opere i balete 2001. u nastojanju da zaštiti turkmensku kulturu.

Turkmeni drže da su ti oblici umjetnosti usko povezani s razdobljima ruske i sovjetske dominacije.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater