WINDHOEK

Prosvjednici upali u parlament Namibije uoči glasanja o njemačkoj odšteti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Otprilike tristo prosvjednika upalo je u utorak u namibijski parlament uoči glasanja o njemačkom prijedlogu odštete u iznosu od milijardu dolara zbog genocida Njemačkog Carstva nad pripadnicima naroda Herero i Nama između 1904. i 1908.  

Namibijske su vlasti objavile 28. svibnja da je Njemačka pristala financirati projekte u zemlji na jugozapadu Afrike vrijedne milijardu dolara, kroz razdoblje od 30 godina.

Te bi investicije bile iskupljenje za genocid i otimačinu imovine u tadašnjoj njemačkoj koloniji.

Njemačka se ispričala 28. svibnja zbog uloge u pokolju naroda Herero i Nama, a Berlin je službeno prv puta opisao masakre kao genocid.

Prosvjednici predvođeni oporbenim čelnicima i tradicionalnim čelnicima pogođenih zajednica u mimohodu su prošli prijestolnicom Windhoekom, da bi naposljetku preko ograde ušli u zgradu parlamenta.

Oni navode da je ponuđeni iznos premali i prigovaraju da nisu bili uključeni u pregovore s Njemačkom.

"Takozvani sporazum flagrantno je zanemarivanje naših legitimnih zahtjeva za reparacijom i restitucijom", stoji u peticiji predanoj potpredsjedniku parlamenta Loideu Kasingu.

Njemačke postrojbe ubile su tisuće pripadnika naroda Herero i Nama između 1904. i 1908., nakon što su se oni pobunili protiv vlasti kolonije Njemačka Jugozapadna Afrika.

Preživjeli su potjerani u pustinju, gdje su mnogi u koncentracijskim logorima korišteni kao robovska radna snaga. Mnogi su umrli od hladnoće, pothranjenosti ili iscrpljenosti.

"Sporazum nije omogućio smislenu ispriku i reparacije te ne sadrži pravdu, već samo pojačava našu bol", poručio je priopćenjem Kavemuii Murangi, jedan od potomaka žrtava.

Provladina frakcija Herera i Nami provizorno je prihvatila njemački prijedlog, rekao je jedan od njihovih vođa Gerson Katjirua na novinskoj konferenciji.

Parlament će vjerojatno prihvatiti prijedlog kasnije u utorak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini