LONDON

Prolaznici postali junaci terorističkog napada u Londonu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanski dužnosnici i društvene mreže junacima su nazvali prolaznike koji su u petak u Londonu svladali napadača naoružanog nožem i lažnim eksplozivnim prslukom.

"Želim zahvaliti našim hitnim službama, ali i prolaznicima koji su ovog poslijepodneva izložili svoje živote. Oni su najbolji među nama. Želim im se zahvaliti u ime svih Londončana", rekao je gradonačelnik Sadiq Khan.

Na brojnim videosnimkama na društvenim mrežama vidi se nekoliko prolaznika koji su se bacili na napadača i svladali ga. Napadača koji je imao lažni eksplozivni prsluk ubio je policajac.

"Oni koji su intervenirali nisu tada znali da je prsluk na njemu lažan", istaknuo je gradonačelnik i pozdravio "neustrašivost i junaštvo običnih Londončana".

Stevie Hurst, jedan od njih, ispričao je za BBC da je vidio ljude koji trče i viču "nožem je napao žene" i zatim se bacio na napadača. "Učinili smo sve što smo mogli da mu otmemo nož kako ne bi više nikoga ranio" objasnio je turistički vodič koji je dodao da je napadač viknuo "bomba" kada su ga policajci, prije nego što su ga ustrijelili, pokušali zaustaviti.

Društvene mreže posebno ističu hrabrost jednog muškarca koji je u gužvi uspio zgrabiti nož i vikao drugima da se povuku. Brojni ljudi su jednoglasni u tome da zaslužuje orden.

Šefica Scotland Yarda Cressida Dick zahvalila je građanima na hrabrosti. "Ta podrška javnosti nam pomože više nego možete zamisliti", rekla je na konferenciji za novinare.

Šef laburista Jeremy Crobyn je izjavio da "neizmjerno duguje hrabrim pomagačima koji su se izložili opasnosti u zaštiti drugih".

"Kakva je čast živjeti u zemlji gdje su obični prolaznici tako hrabri", rekao je canterburyjski nadbiskup Justin Welby koji u tom primjeru vidi "jedinstvo naroda koje nadilazi podjele" uoči parlamentarnih izbore 12. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of