ZAGREB

Predsjednik Milanović primio francuskog šefa diplomacije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ministra za Europu i vanjske poslove Francuske Republike Jean-Yves Le Driana koji je u četvrtak boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, priopćeno je s Pantovčaka.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske odlični su, ocijenili su na sastanku prema priopćenju iz Ureda predsjednika. 

Nadalje, razgovaralo se i o važnosti suradnje unutar Europske unije, prije svega u kontekstu borbe protiv pandemije izazvane virusom COVID-19 i nastavka procesa cijepljenja.

Tema razgovora predsjednika Milanovića i ministra Le Driana bila je i dosadašnja provedba Daytonskog sporazuma, navodi se u priopćenju.

Pritom je Milanović ukazao na potrebu i važnost osiguranja pune ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, dodaje se u tekstu priopćenja. 

Stanje u susjednoj BiH bilo je i tema razgovora ministra Le Driana s njegovim domaćinom, ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom koji je francuskom kolegi argumentirao nužnost izmjene izbornog zakona u BiH kako bi se osigurala jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. 

Le Drian je svoj posjet Hrvatskoj, koji je bio ranije planiran, počeo u Petrinji, gradu teškom razorenom potresom 6,2 koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku županiju poručivši da njegova zemlja izražava sućut i solidarnost sa stanovništvom kojemu je uputila i materijalnu pomoć.

Na sastanku s domaćinom Grlićem Radmanom na Zrinjevcu u fokusu su bili hrvatski strateški ciljevi poput ulaska u šengensku zonu i članstva u OECD-u, zatim Akcijski plan suradnje dviju zemalja u iduće tri godine, te stanje u jugoistočnoj Europi. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum