BERLIN

Predsjednik Bundestaga: Nijemci moraju promijeniti način života kako bi zaštitili klimu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nijemci će morati promijeniti svoj način života, smanjiti potrošnju na praznicima i platiti realnu cijenu za izazov klimatskih promjena, rekao je predsjednik njemačkog parlamenta Wolfgang Schauble u utorak.

U božićnom intervjuu član CDU-a Schauble, koji je bio ministar financija Njemačke tijekom krize eurozone, kada je tražio mjere štednje i fiskalnu odgovornost od južnih članica Europske unije, rekao je kako klimatske promjene traže od Nijemaca odricanja.

"Morat ćemo promijeniti naše živote", rekao je Schauble za list Neue Osnabruecker Zeitung.

"Zasigurno je veliko zadovoljstvo letiti na Maldive ili posjetiti Veneciju, ali u budućnosti morat ćemo se umjerenije prepuštati tom zadovoljstvu", dodao je.

Klimatske promjene izbile su na vrh dnevnog reda njemačke vlade koju voi Schaubelova konzervativna saveznica Angela Merkel, a tome je doprinijelo i nekoliko ekstremno vrućih ljeta te ekološki pokret švedske učenice Grete Thunberg.

Klimatski paket dogovoren ranije ove godine predviđa veliko smanjenje emisija CO2 u idućem desetljeću, kao i javne investicije u željeznicu, obnovljive izvore energije u kućanstvima i električna vozila.

Schauble je rekao da će, čak i ako će paket ići na minimiziranje izravnih troškova za potrošače, svi Nijemci platiti cijenu za promjenu.

"Možemo se prebaciti na život sa sviješću o klimi", rekao je.

"Nadvladali smo puno veće izazove u povijesti. Međutim, bilo bi pogrešno predstaviti klimatski paket kao velikodušan čin: zaštita klime nije jeftina", dodao je.

Grijanje i benzin postat će skuplji, rekao je, čak i ako će niže cijene električne energije i jeftinija vožnja vlakom amortizirati dio novih troškova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater