BAGDAD

Prebrojavanje glasova u Iraku, najniža izlaznost na izbore ikad

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Iraku je u ponedjeljak u tijeku prebrojavanje glasova, dan nakon rekordno niske izlaznosti na parlamentarne izbore za koju mnogi Iračani kažu da odražava gubitak vjere u demokratski proces i političare u zemlji. 

Izlaznost na izborima u nedjelju bila je 41 posto, priopćilo je izborno povjerenstvo. Najmanji odaziv bio je u Bagdadu, između 31 i 34 posto.

Strojevi za brojanje glasova i izlaznost na biračkim mjestima koja je Reuters posjetio diljem Bagdada pokazali su ne više od 25 posto izlaznosti do kraja glasanja u nedjelju. Brojanje komisije objavljeno je 12 sati kasnije.

Glasovanje u nedjelju održano je kao odgovor na masovne prosvjede 2019. protiv nezaposlenosti, neučinkovitosti javnih usluga, a za smjenu iračkih vladajućih stranaka i promjenu političkog sustava. Snage sigurnosti i milicije ubile su stotine prosvjednika u brutalnom suzbijanju nemira.

U zemlji je održano pet parlamentarnih izbora od američke invazije na Irak 2003. godine kojom je svrgnut diktator Sadam Husein, no većina običnih Iračana kaže da im se život nije poboljšao čak ni za vrijeme relativnog mira nakon poraza Islamske države 2017. godine.

Veliki dijelovi iračke infrastrukture su u lošem stanju, a postoji i neadekvatna zdravstvena zaštita, obrazovanje i osnovne usluge, posebno opskrba električnom energijom.

Prvi rezultati izbora očekuju se u ponedjeljak.

Očekuje se potpuna pobjeda etablirane, vladajuće šijitske islamističke vladajuće elite.

Pokret koji predvodi populistički šijitski klerik Moktada al-Sadr, koji se protivi svakom stranom miješanju i čiji su glavni suparnici šijitske skupine povezane s Iranom, vjerojatno će biti najveća pojedinačna stranka u parlamentu.

Irački dužnosnici, strani diplomati i analitičari očekuju da će stranke koje podržava Iran, optužene za sudjelovanje u ubijanju prosvjednika 2019., izgubiti dio mjesta, no da takav ishod ne bi dramatično promijenio odnos snaga u Iraku i na širem Bliskom istoku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum