LJUBLJANA

Potvrđena smrt mlade Slovenke nakon cijepljenja, Johnson&Johnson upitan?

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenska vlada otkupit će od Mađarske veliku količinu cjepiva proizvođača Johnson&Johnson, dok neki smatraju da bi njegovu primjenu trebalo obustaviti dok se ne rasvijetli slučaj 20-godišnjakinje koja je umrla dva tjedna nakon cijepljenja.

Kako je u utorak, pozivajući se na neslužbene izvore u ljubljanskom UKC-u objavila Slovenska televizija, ona je umrla je od  posljedica moždanog udara, što su u toj ustanovi najprije demantirali, potvrđujući da je u kritičnom stanju, ali su u srijedu potvrdili da je došlo do smrti u jutarnjim satima.
"Na žalost mogu potvrditi da se je borba za njen život neuspješno završila", kazao je u izjavi novinarima Igor Rigler, šef službe za urgentnu neurologiju u Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) Ljubljana, dodavši kako se još ne može točno reći je li zaplet povezan s cijepljenjem preminule.
O tome će nakon ispitivanja slučaja stručno mišljenje donijeti posebno povjerenstvo ministarstva zdravstva. To je povjerenstvo prije nekoliko mjeseci potvrdilo da je smrt mlađe žene, supruge slovenskog diplomata koju je u svibnju cijepila slovenska medicinska ekipa cjepivom Johnsson&Johnson, bila povezana s cijepljenjem, nakon čega je dobila trombozu, a na kraju i moždanu kap koja je izazvala smrt.
Prema istraživanjima, teške posljedice nakon cijepljenja vektorskim cjepivima su rijetke, možda jedan slučaj na 100.000 cijepljenja, prenose slovenski mediji.
Cjepivom Johnson&Johnson, koje se aplicira u samo jednoj dozi, u Sloveniji se do sada zaštitilo oko 120.000 ljudi, najviše nakon Pfizer-BioNTecha i AstraZenece. Posebno se tražilo zadnjih tjedana kod onih koji odlaze na turistička putovanja jer se ne mora čekati na drugu dozu i kod onih koji za rad i aktivnosti trebaju obvezno cijepljenje ili covid potvrdu.
Reagirajući na tragičnu smrt mlade žene nakon cijepljenja, vodeća infektologinja Bojana Beović izjavila je za medije kako smatra da bi  s primjenom tog cjepiva trebalo privremeno prekinuti, ali da je to njeno osobno stajalište.
"Ovakvi se tragični slučajevi pojavljuju jednom na milijun cijepljenih i nešto takvo nismo očekivali, za to nije bilo nikakvog ozbiljnog upozorenja", kazala je za vodeće medije Beović.
"No, ovaj je događaj tako tragičan da osobno smatram da u ovom trenutku ne bismo više riskirali i da to cjepivo više ne koristimo, makar je drukčije stajalište Europske agencije za lijekove (EMA) i niza zemalja koje koriste to cjepivo. Ja sam za privremenu obustavu primjene, dok se ova situacija ne analizira", kazala je Beović.
To međutim dovodi u pitanje odluku slovenske vlade, koja je u utorak potvrdila da se dogovara o kupnji 100.000 doza cjepiva Johnson&Johnson od Mađarske, koja ima višak na zalihama, dok je u Sloveniji zbog velike potražnje zadnjih tjedana dolazilo do njegove povremene nestašice.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini