ZAGREB

Rimac Macronu pokazivao Bugatti i Neveru. Slijedi svečani ručak na kojem će biti i Ćiro, Tereza...

| Autor: Glas Istre, Hina
Macron i Rimac (Marko Todorov/Cropix)

Macron i Rimac (Marko Todorov/Cropix)


Nešto iza 13 sati, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Emmanuelu Macronu izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon predstavio je na terasi hotela Esplanade dva automobila marke Nevera i Bugatti, javlja Jutarnjilist. Inače, Bugatti je francuska tvrtka koja se nedavno preselila u Zagreb, od kada ih je preuzeo Hrvatski proizvođač električnih hiperautomobila Mate Rimac.

- Već je i nekako uobičajeno da hrvatska Vlada stranim gostima voli pokazati u čemu smo napredni pa mi je drago što su izabrali nas. Pogotovo zbog toga što imamo dosta zaposlenika i u Francuskoj, rekao je Mate Rimac.

Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Macron završit će radnim ručkom u Esplanadi kojem je domaćin premijer Plenković, a na kojem će sudjelovati i osobe iz javnog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku.

- Nisam samo sretan što sam ovdje, nego i ponosan i mislim da svi Hrvati trebaju biti ponosni jer je ovo jedan od najvećih europskih političara. Nadam se da ću s njim razgovarati o ženama, rekao je Miroslav Ćiro Blažević. Zlatko Dalić nije želio ništa komentirati pa je Ćiro dobacio: "To je zato što je on ipak sportaš, a ne političar."

Hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali su danas u Banskim dvorima Sporazum o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose službenih Zagreba i Pariza. 

Sporazum je potpisan nakon njihovog bilateralnog sastanka.

Francuska i Hrvatska već su 2010. sklopile strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja. To će biti okvir za dodatno jačanje odnosa s tom zemljom, najavljeno je.

Novim strateškim partnerstvom Francuska daje potporu Hrvatskoj na više područja, političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalima i u onima koji su strateški ciljevi Zagreba - ulazak u šengenski prostor i u eurozonu i članstvo Hrvatske u OECD-u, rekli su ranije hrvatski izvori.

Macron je na Pantovčaku nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Milanovićem kojim je počeo službeni posjet Hrvatskoj dao naslutiti da će Francuska dati podršku Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor.  Rekao je da će Pariz i Zagreb nastaviti suradnju u području sigurnosti i migracija, a "tu je i Schengen". Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine. Francuska potpora dodatno je važna u svjetlu činjenice da je Francuska jedna od stožernih članica EU-a, ali i jedna od najutjecajnijih zemalja svijeta. To je jedina stalna članica Vijeća sigurnosti od zemalja EU-a, prva vojna i nuklearna sila Unije i sedmo svjetsko gospodarstvo. Novo strateško partnerstvo sadrži i poglavlja o obrambenim pitanjima, gospodarskim odnosima, kulturnoj, znanstvenoj, akademskoj i administrativnoj suradnji.

Ideja novog strateškog partnerstva jest i da "Hrvatska postane privilegirani partner Francuske u ovom dijelu Europe", rekli su ranije izvori. Macronov posjet Hrvatskoj odvija se uoči francuskog preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a od 1. siječnja sljedeće godine, a 2022. aktualnog šefa države čekaju i predsjednički izbori.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini