CASCAIS

Portugalski Cascais testira sve stanovnike da mogu bolje uživati u ljetu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Obalni gradić Cascais u blizini Lisabona planira biti prvi u Portugalu koji će testirati svih svojih 200 tisuća stanovnika na protutijela na koronavirus kako bi im pomoglo da uživaju u što normalnijoj ljetnoj sezoni, unatoč krizi.

Cascais je popularna i pomalo elitistička odmarališna destinacija koja okuplja bogate i slavne, a kroz inicijativu testiranja svih stanovnika, s čime su počeli u četvrtak, nadaju se provesti oko pet tisuća testova tjedno u dogovoru s jednom farmaceutskom tvrtkom i dva neovisna privatna laboratorija.

Svaki test košta pet eura, a plaća ga općina i nekoliko zaštitnika, rekao je zamjenik gradonačelnika Cascaisa Miguel Pinto Luz, ocjenjujući i da su takve inicijative potrebne i zbog povjerenja ljudi, pogotovo kada pokušavaju ponovo pokrenuti ekonomiju.

Mnoge zemlje razmatraju slična masovna testiranja zbog ubrzanja otvaranje ekonomije, a Portugal, koji je do sada imao gotovo 30 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom i 1.277 smrtnih slučajeva, polako ublažava ograničenja od zatvaranja sredinom ožujka.

Iako planiraju rezervirati termin za besplatni test, neki stanovnici Cascaisa su i u dvojbi hoće li im to pokazati i jesu li imuni ili ne, a kako bi se ljudi osjećali sigurniji za to testiranje u tom su gradiću pokrenuli su inicijative, poput kontroliranog sajma hrane, besplatnih autobusa, automata za prodaju maski i druge.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini