LISABON

Portugal poručio Amerikancima: Naša zemlja, naša pravila

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Portugalski čelnici kritizirali su američkog ambasadora u toj zemlji Georgea Glassa nakon što je on rekao da moraju odlučiti između SAD-a i Kine ili će se suočiti s posljedicama.

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa rekao je novinarima da samo predstavnici koje je izabrao portugalski narod mogu odlučivati o sudbini zemlje, poštujući ustav i prava koja im daje.

Glass je rekao za list  Expresso tijekom vikenda da Portugal mora izabrati između svojih "američkih prijatelja i saveznika" i svog "ekonomskog partnera" Kine. Opisao je zemlju kao "bojno polje" između Washingtona i Pekinga.

Portugal može očekivati posljedice vezane uz sigurnost i obranu ako izabere surađivati s Kinom umjesto sa SAD-om u razvoju 5G mreže i u drugim pitanjima, rekao je.

Ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva kazao je za agenciju Lusa: "U Portugalu, odluke donose portugalske vlasti, koje odlučuju koji su portugalski interesi".

Tri kompanije koje dominiraju tržištem mobilne telefonije u Portugalu već su rekle da neće koristiti Huawei tehnologiju u 5G mrežama, ali portugalska vlada nije zabranila kineskoj grupaciji da sudjeluje u radu na 5G infrastrukturi.

Kina je uključila Portugal u svoju inicijativu Jedan pojas, jedan put u prosincu 2018. i posljednjih godina kineske su kompanije investirale oko 10 milijardi eura u zemlju, čime je Portugal jedna od zemalja s najvećim kineskim ulaganjima u Europi.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini