VARŠAVA

Poljska vladajuća stranka želi produljiti mandat predsjednika zbog koronakrize

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) predložila je izmjenu ustava kako bi se mandat predsjednika Andrzeja Dude produljio za dvije godine zbog prijetnji koje donosi pandemija koronavirusa.

Ustav određuje da predsjednički mandat traje pet godina a prema prijedlogu zakona koji je u srijedu upućen u parlament bio bi produljen na sedam godina dok bi predsjednički izbori zakazani za 10. svibnja bili nevažeći.

"Aktualna prijetnja javnoj sigurnosti i njezine očekivane posljedice opravdavaju... izmjenu ustava za vrijeme (predsjedničkog) mandata", napisali su parlamentarni zastupnici u nacrtu zakona koji potpisuju visoki dužnosnici PiS-a. 

Glasnogovornik stranke nije želio odmah komentirati prijedlog o izmjeni ustava.

U srijedu nije bilo jasno hoće li PiS osigurati dovoljnu potporu za predloženu izmjenu kojom bi ujedno aktualni obnašatelj dužnosti izgubio pravo da se kandidira za još jedan mandat. 

PiS i njegovi konzervativni saveznici kontroliraju većinu u parlamentu ali izmjenu ustava moraju podržati dvije trećine zastupnika.

Predložena izmjena zapravo bi trebala poslužiti kao gesta pojedinim članovima konzervativnog saveza koji su prošlog tjedna u Sejmu lobirali za takvo rješenje, kazala su za Reuters dva neimenovana izvora u redovima PiS-a.

Stranka je sklonija opciji održavanja izbora na kojima bi birači glasali poštom, dodali su.

Predsjednički izbori zakazani u svibnju obavijeni su neizvjesnošću zbog ograničenja koja je uvela vlada kako bi zaustavila širenje novog koronavirusa.

PiS je do sada tvrdio da želi da se izbori održe ali da birači ne bi trebali izlaziti na birališta već glasati poštom kako bi se smanjio rizik širenja zaraze.

Kritičari su pak optuživali vladajuću stranku da zahtjevom za održavanjem izbora daje prednost političkoj koristi pred javnim zdravljem. Ankete pokazuju da će aktualni predsjednik Duda, saveznik PiS-a, vjerojatno osigurati još jedan mandat.   

Stranci treba potpora predsjednika da progura svoje konzervativne ciljeve i nastavi s reformama pravosuđa koje po mišljenju Europske unije predstavljaju povredu načela vladavine zakona, navodi Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of