VARŠAVA

Poljska polarizirana uoči drugog kruga predsjedničkih izbora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Poljoprivrednik Grzegorz Myszak, otac petero djece, zna pouzdano da će u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora svoj glas dati šefu države Andrzeju Dudi (desni centar) koji se bori za novi mandat s liberalom, gradonačelnikom Varšave Rafalom Trzaskowskim.

U savezu s populističkom strankom Pravo i pravda (PiS), Duda je obećao da će braniti niz popularnih socijalnih mjera vladajuće stranke i k tomu je vodio kampanju protiv, kako je on naziva, "LGBT ideologije".

"Glasat ću za Dudu, naravno. S petero djece primam 2.500 zlota na mjesec (560 eura) i to je kao da moja supruga radi, no umjesto toga ona ostaje kod kuće i skrbi se za obitelj", objašnjava Myszak svoje razloge dok obilazi nasade malina na svojem imanju na jugoistoku Poljske. 

Taj 41-godišnjak, koji radi i za lokalno vijeće, uzgaja  i svinje da svojoj obitelji može omogućiti "pristojne" životne uvjete.

Ukratko, Myzsak je dio ruralnog biračkog tijela koje se uspinje na društvenoj ljestvici i mahom glasa za Dudu.

Međutim, nije spokojan jer strahuje da bi moguća pobjeda Dudina protukandidata Poljskoj donijela "burnu kohabitaciju" s vladom PiS-a pa čak i moguću paralizu zakonodavne vlasti. 

Myszak je pobornik tradicionalnih katoličkih obiteljskih vrijednosti i boji se da bi pobjeda liberalnog kandidata mogla odškrinuti vrata seksualnom odgoju u školama ili civilnom partnerstvu za istospolne parove. 

Na pitanje poznaje li neku gay osobu, odgovara da postoji jedna za koju vjeruje da je takve orijentacije, no davno se odselila.

U brežuljkastom krajoliku pokrajine Lublin stanovnici uglavnom dijele Myszakova stajališta i upravo u njegovu selu Duda je požnjeo najbolje rezultate u prvom izbornom krugu, s čak 86 posto glasova.

Netko nas konačno cijeni

Ankete pokazuju da Duda i Trzaskowski, obojica 48-godišnjaci, vode tijesnu utrku.

Analitičari tvrde da su Duda i njegovi populistički vješto pridobivali ruralne glasače koji godinama uživaju povlastice PiS-ove socijalne politike zahvaljujući više nego velikodušnom programu poljoprivrednih poticaja Europske unije.

"Zadovoljni smo što nas konačno netko cijeli, vidi naša postignuća i naš potencijal", kaže 33-godišnja Magda Ciupak, nastavnica engleskog jezika i majka dvoje djece koja također vodi mali OPG sa svojim suprugom i predsjednica je lokalnog vijeća sela Godziszowa.

"PiS nas razumije, a druge stranke još nas prečesto smatraju nazadnima i neznalicama", objašnjava nastavnica.

Iako je Trzaskowski obećao da će očuvati popularne mjere PiS-a, poput dječjih doplataka i mirovinskih dodataka, ankete pokazuju da stanovnici ruralnih područja u Dudi vide boljeg zaštitnika njihovih interesa.

Posebno to vrijedi sada u doba rasta nesigurnosti zbog pandemije koronavirusa i njezina utjecaja na ekonomiju pa Poljska prvi put od pada komunizma ulazi u recesiju. 

Ruralni glasači Dudu smatraju gromobranom od napada na obiteljske vrijednosti koje, po njihovu mišljenju, prijete od urbanih elita. 

Ohrabrene PiS-om, lokalne vlasti oformile su lani u otprilike trećini Poljske, uglavnom na njezinu ruralnom jugoistoku, takozvane "zone slobodne od LGBT-a". Bila je to njihova reakcija na deklaraciju o pravima zajednice LGBT koja je prihvaćena u Varšavi zalaganjem Trzaskowskog.

Amnesty International i Europski parlament samo su neke od međunarodnih ustanova koje su osudile proglašenje takvih zona.

Duda i pristaše PiS-a dodatno su zaoštrili retoriku u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora, jačajući ozračje homofobije što je neke pripadnike LGBT zajednice nagnalo na razmišljanja o iseljenju iz Poljske, objašnjavaju analitičari.  

Život mi je ugrožen

Iwona Serewa, 27-godišnja lezbijka koja vodi Wyrko, jedini noćni klub LGBT+ u gradu Lublinu, ne dvoji u to kakva će biti Poljska ako opet pobijedi Duda.

"Ako dobije drugi mandat, možemo zaboraviti na bolje uvjete za LGBT+," kaže Serewa.

Hubert Liszewski, 23-godišnji student na sveučlilištu u Lublinu, kaže da su izbori ključni za njegovu budućnost. 

On sam trpi homofobne napade od 2017., a jednom je završio u bolnici sa slomljenom nogom i ozljedama lica nakon napada skupine krajnje desnice. 

"Ako Duda pobijedi, nema promjena. Radije ću se iseliti  nego čekati ovdje novi napad. Jednostavno rečeno, život mi je ugrožen". 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum