VARŠAVA

Poljska liberalna oporba poziva na bojkot predsjedničkih izbora u svibnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Liberalna oporba u Poljskoj pozvala je u nedjelju birače da bojkotiraju predsjedničke izbore 10. svibnja, koje konzervativci na vlasti žele održati unatoč epidemiji koronavirusa.

"Bojkotirajmo te izbore, naši životi su najvažniji", izjavila je u nedjelju novinarima u Varšavi Malgorzata Kidawa-Blonska, liberalna kandidatkinja za predsjedničke izbore, koja je dodala da prekida kampanju kako ne bi ometala borbu protiv Covida-19."

"Organizirati predsjedničke izbore u sadašnjoj situaciji je zločin", naglasila je ona u priopćenju.

Prema nedavnom ispitivanju, 72 posto Poljaka je sklono odgodi izbora.

Konzervativci stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS) izloženi su oštrim kritikama jer su u subotu modificirali izborni zakon kako bi građanima starijima od 60 godina i onima u karanteni omogućili da glasaju putem pošte.

Oporba je upozorila na kršenje odluka Ustavnog suda, prema kojima do svake izmjene izbornog zakona mora doći najkasnije šest mjeseci prije izbora.

Predsjednik Andrzej Duda, koji priželjkuje drugi mandat, istaknuo je u subotu na državnom tv kanalu TVP Info da se nada da će se nakon Uskrsa Poljaci vratiti normalnom životu i da će biti ostvareni uvjeti za izbore, iako nije isključio i odgodu "ako će epidemija i dalje bjesniti".

Većina komentatora drži da bi izbori u svibnju pojačali Dudine izglede. Prema anketama on sada vodi, a odgoda izbora do rujna mu ne bi išla na ruku.

Poljska s 38 milijuna stanovnika ima 1771 službeno potvrđeni slučaj zaraze Covidom-19 i 20 umrlih.

U pokušaju obuzdavanja epidemije koronavirusa, Poljska je zatvorila granice i škole i ograničila javna okupljanja na dvije osobe, kao i kretanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum