VARŠAVA

Poljska kupuje 32 helikoptera od talijanskog Leonarda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljska je potpisala ugovor o kupnji 32 helikoptera AW149 od talijanske tvrtke Leonardo, vrijedan 1,75 milijarda eura, rekao je u petak poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak.

"Ugovor se odnosi na 32 helikoptera AW149, dakle dvije eskadrile, a prvi helikopteri iduće godine idu u poljsku vojsku", rekao je Blaszczak.

Višenamjenske helikoptere gradit će Leonardova tvornica PZL Swidnik u Poljskoj, a ugovor uključuje pakete logistike, obuke i simulatora.

Isporučit će se između 2023. i 2029. godine, priopćio je Leonardo. 

Poljska u jeku rata u Ukrajini modernizira svoje oružane snage, a od iduće godine cilj joj je trošiti više od tri posto BDP-a na obranu. 

Novi helikopteri izvršavat će misije koje uključuju prijevoz vojnih snaga i zračnu potporu, a moći će se koristiti i za evakuaciju ozlijeđenih, potragu i spašavanje u borbenim operacijama te za prijevoz robe i zaliha, dodaje se u priopćenju.

"Ponosni smo što doprinosimo stalnom povećanju sigurnosti poljske nacije i jačanju industrijskih kapaciteta temeljnih za otpornost i suverenitet zemlje", istaknuo je izvršni direktor Leonarda Alessandro Profumo. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater