KORONAVIRUS

JE LI KARANTENA BILA OGROMNA POGREŠKA? Tako tvrdi njemački znanstvenik Knut Wittkowski - POGLEDAJTE VIDEO INTERVJU

| Autor: Glas Istre
(Foto: YouTube screenshot)

(Foto: YouTube screenshot)


Vlade država diljem svijeta, s izuzetkom Švedske i još nekoliko zemalja, katastrofalno su pogriješile u odgovoru na koronavirus, tvrdi njemački biostatističar Knut Wittkowski. 

Štoviše, dr. Wittkowski tvrdi da su mjere socijalnog distanciranja, kolokvijalno nazivane zatvaranje (eng. lockdown) ili karantena, bile ne samo beskorisne, već izuzetno štetne te da "sada možemo ponovo otvoriti (zemlje pogođene pandemijom) i zaboraviti na cijelu stvar", piše Index.

No YouTube je prošli tjedan u sklopu svoje borbe protiv dezinformacija o koronavirusu uklonio video intervjua s Wittkowskim u kojem on objašnjava svoj kontroverzni pogled na koronavirus koji je diljem svijeta izazvao najveću "karantenu" u povijesti. 

"Sa svim respiratornim bolestima, jedina stvar koja zaustavlja zarazu je imunitet krda. Oko 80% ljudi treba imati kontakt s virusom, a većina njih neće ni shvatiti da su bili zaraženi", rekao je ovaj njemački znanstvenik u intervjuu za YouTube kanal britanskog studija za dokumentarne filmove Journeyman Pictures. 

Konzervativni američki tabloid New York Post, inače u vlasništvu medijskog diva New Corp australskog magnata Ruperta Murdocha, objavio je u subotu da je YouTube uklonio video s Wittkowskim koji je dotad prikupio više od 1,3 milijuna pregleda.

Međutim, drugi video intervjua s ovim znanstvenikom, objavljen 28. travnja, i dalje je dostupan na ovom YouTube kanalu. A prvi intervju s Wittkowskim za ovaj kanal, koji je uklonjen s YouTubea, i dalje je dostupan na Facebooku, a možete ga pogledati ovdje:

Wittkowski kaže da ne zna zašto je njegov intervju uklonjen s YouTubea. "Ne kažu vam. Samo kažu da krši njihove standarde zajednice. Nema objašnjenja koji su to standardi i koje standarde je prekršio", rekao je za New York Post. 

Najpoznatiji primjer kontroverzne politike uklanjanja "medicinski neutemeljenog" sadržaja s YouTubea, što prema objašnjenju direktorice ovog internetskog diva Susan Wojcicki uključuje "bilo što što ide protiv preporuka Svjetske zdravstvene organizacije", a koju kritičari nazivaju cenzurom, bilo je uklanjanje intervjua s notornim britanskim autorom Davidom Ickeom u kojem je tvrdio da covid-19 ne izaziva virus, već zračenje odašiljača za mobilnu tehnologiju 5G, piše Index.

Ipak, Wittkowskog se ne može smjestiti u istu kategoriju kao Ickea. Jedan je teoretičar zavjera koji tvrdi da svijetom iz sjene vladaju izvanzemaljski ljudi-reptili, drugi je znanstvenik s prilično impresivnim referencama, koji je u ožujku objavio i znanstveni rad o dva moguća soja virusa SARS-CoV-2 i strategijama za prevenciju. 

Wittkowski je magistrirao statistiku i stekao doktorate iz informatičkih znanosti i medicinske biometrije, a 20 godina je bio na čelu Centra za kliničke i translacijske znanosti na Sveučilištu Rockefeller, prestižnom privatnom sveučilištu fokusiranom na biologiju i medicinu. Nakon odlaska sa sveučilišta osnovao je biomedicinsku tvrtku Asdera, koja se fokusira na genetska istraživanje novih terapija za kompleksne bolesti, a prema njegovoj tvrdnji jedan od tih lijekova mogao bi biti učinkovit protiv koronavirusa. 

Upravo zbog svega navedenog njegove su tvrdnje o pandemiji koronavirusa i borbi protiv iste još bizarnije. 

Od njegovih stavova ogradilo se i samo Sveučilište Rockefeller. "Mišljenja koja je izrazio Knut Wittkowski, u kojima preporučuje ubrzani razvoj imuniteta krda na novi koronavirus umjesto socijalnog distanciranja, ne predstavljaju stajališta Sveučilišta Rockefeller, njegovog vodstva ili profesorskog kadra. Wittkowski je bio prethodno zaposlen na Rockefelleru kao biostatističar. Nikad nije imao titulu profesora na Rockefelleru", stoji u priopćenju ovog sveučilišta od 13. travnja, piše Index

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini