DAVOS

Plenković razgovore u Davosu smatra izuzetno korisnima - kraće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u srijedu da su razgovori koje je vodio na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu bili izuzetno korisni zbog jačanja bilateralnih odnosa, ali i pozicioniranja Hrvatske u svijetu, osobito u kontekstu aktualnog predsjedanja Europskom unijom.

"Jučer i danas održali smo niz sastanaka ... razgovori u Davosu bili su izuzetno korisni, što zbog bilateralnih odnosa, naše uloge u različitim temama i dosjeima koji su za njih važni u kontekstu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, ali i uopće u pozicioniranju naših odnosa na ovakvim forumima", rekao je Plenković u izjavi hrvatskim novinarima u Davosu.

Hrvatski premijer je u utorak na WEF-u sudjelovao na dva panela i razgovarao s nizom političkih i gospodarskih dužnosnika, a u srijedu se sastao francuskim ministrom gospodarstva i financija Brunom Le Maireom.

Uoči tog sastanka sudjelovao je na neformalnom panelu "Uzlazna Europa" na temu budućnosti Europe, odnosno "jačanja političkog položaja Europe, ali isto tako i njene uloge kao jednog od glavnih trgovinskih aktera".

Posebno je naglasio da se razgovaralo o tome da Europska unija mora pokazati vodstvo u načinu upravljanja svijetom i "činiti stvari u interesu svojih kompanija i svojih građana, a opet vodeći računa o društvenoj odgovornosti".

"Pitanje društvene odgovornosti prožima se kroz cijeli ovaj 50. Svjetski gospodarski forum, u kojemu se mora uzeti u obzir izazove poput klimatskih promjena, ili pak teme koju je Hrvatska nametnula na Europskom vijeću - a i ovdje je većina kolega spominje - a to je pitanje demografije, odnosno odlaska ljudi iz ruralnih područja u urbana ili pak iz slabije razvijenih članica u razvijenije", rekao je hrvatski premijer.

Te teme su u raspravama ove godine usvojene, što nije bio slučaj prošle godine, dodao je Plenković.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater