WASHINGTON

Pentagon razmatra zahtjev vojske da pošalje 5.000 vojnika na Bliski istok

| Autor: Hina

Američko ministarstvo obrane razmatra zahtjev američke vojske o slanju još 5000 vojnika na Bliski istok zbog sve većih napetosti s Iranom, rekla su dvojica američki dužnosnika.

Teheran i Washington ovog su mjeseca zaoštrili retoriku, nakon odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da pokuša posve ukinuti iranski izvoz nafte i ojačati američku vojnu nazočnost u Zaljevu reagirajući time na navode iranske prijetnje.

 

Dužnosnici, koji su željeli ostati neimenovani, rekli su za Reuters da je zahtjev stigao iz središnjega zapovjedništva američke vojske, dodavši da nije jasno hoće li Pentagon taj zahtjev i odobriti.

Pentagon od američkih zapovjedništava diljem svijeta redovito dobiva - i odbija - zahtjeve za slanje dodatnih snaga.

Jedan od dužnosnika rekao je da bi ti dodatni vojnici služili u obrambene svrhe.

Nije poznato hoće li bilo kakav zahtjev na kraju biti upućen i Bijeloj kući.

Čini se da je to najnoviji zahtjev za slanje dodatnih vojnika nakon, kako su američki dužnosnici rekli, uvjerljivih prijetnji iz Irana američkim snagama i interesima na Bliskom istoku.

SAD nije javno pokazao nikakve dokaze o tome o kakvoj je prijetnji riječ.

Pentagon je odbio komentirati. "Što se tiče dugoročne politike, nećemo raspravljati, niti spekulirati o mogućim budućim planovima i zahtjevima za slanjem vojnika", rekla je glasnogovornica Pentagona Rebecca Rebarich.

Ministar obrane Patrick Shanahan rekao je u utorak da su mjere koje je poduzeo Pentagon, premda je prijetnja iz Irana i s Bliskog istoka ostala velika, "zaustavile" mogućnost napada na američke snage.

Američka vojska ubrzala je razmještanje nosača zrakoplova na Bliskom istoku te je poslala bombardere i raketne sustave Patriot na to područje.

Trump je upozorio da će se Iran suočiti s "jakim snagama", budu li napadnuti američki interesi  na Bliskom istoku.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je u srijedu da će iranska mladež svjedočiti propasti Izraela i američke civilizacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of