CARACAS

Parlamentarni izbori u Venezueli raspisani za 6. prosinca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Izbori za obnovu jednodomnog venezuelskog parlamenta, jedine ustanove u zemlji koju kontrolira oporba, održat će se 6. prosinca, priopćilo je u srijedu državno izborno povjerenstvo (CNE).

"Čitava zemlja je pozvana da 6. prosinca 2020. izabere Narodnu skupštinu", rekla je predsjednica CNE-a Indira Alfonzo u izjavi za državnu televiziju. Alfonzo je u utorak najavila da će izbori biti u prosincu, ali nije rekla točno kad.

Novi parlament se bira na pet godina, od 2021. do 2026., dodaje predsjednica CNE-a.

Glavne venezuelske oporbene stranke već su najavile da će bojkotirati izbore koje unaprijed smatraju namještenima jer je Indiru Alfonzo za predsjednicu izbornog povjerenstva postavio Vrhovni sud koji smatraju bliskim venezuelskom socijalističkom predsjedniku Nicolasu Maduru.

Imenovanjem predsjednice CNE-a Vrhovni sud je preuzeo ovlasti Narodne skupštine koja po zakonu bira predsjednika državnog izbornog povjerenstva.

Predsjednik Narodne skupštine je Juan Guaido koji Nicolasa Madura smatra nezakonitim predsjednikom i koji se u siječnju 2019. proglasio privremenim predsjednikom. Kao takvog ga je priznalo pedesetak zemalja, pa tako i Sjedinjene Države koje otvoreno pozivaju na rušenje Nicolasa Madura i uvode gospodarske sankcije Caracasu.

Budu li glavne oporbene stranke bojkotirale izbore, pristašama socijalističkog predsjednika bit će slobodan put k preuzimanju kontrole u Narodnoj skupštini. Socijalisti su nakon 15 godina vlasti izgubili većinu u prosincu 2015. kada je oporba osvojila 112 od 167 mjesta u skupštini.

Izborna kampanja trajat će od 21. studenog do 5. prosinca, navodi se u dokumentu Alonzo.

CNE, dodala je, smjerajući na trenutačnu epidemiju COVID-a 19, radi na "osiguranju uvjeta biosigurnosti" na biralištima.

Po zadnjim službenim podatcima, Venezuela ima 5.832 zaražena i 51 umrlog kod kojih se smrt dovodi u vezu s COVID-om 19.

 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater