NIKOZIJA

Papa poziva na dijalog kako bi se "zaliječile strašne rane" podijeljenog Cipra

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Papa Franjo je u četvrtak u službenom posjetu Cipru pozvao na dijalog kako bi se "zaliječile strašne rane" mediteranskog otoka, podijeljenog od 1974. i invazije Turske koja zauzima njegovu sjevernu trećinu. 

"Najbolnija rana ove zemlje je strašna razderotina posljednjih desetljeća. Put mira, koji liječi sukobe i obnavlja ljepotu bratstva, sadržan je u jednoj riječi, a to je dijalog", izjavio je Papa u predsjedničkoj palači u Nikoziji pred visokim dužnosnicima među kojima je bio ciparski predsjednik Nicos Anastasiades.

"Mislim na patnju onih koji se ne mogu vratiti u svoje domove i bogomolje", dodao je Franjo aludirajući na 200.000 ljudi koji su pobjegli pred turskom invazijom - ciparski Grci na jug, a ciparski Turci na sjever, ostavljajući za sobom imovinu i kuće. 

"To su razdoblja kada zamire dijalog, a dijalog može utrti put miru", izjavio je Papa pred političkim, vjerskim i diplomatskim predstavnicima, dok su pregovori sa samoproglašenom Turskom Republikom Sjeverni Cipar (RTCN koju priznaje samo Ankara) o ujedinjenju otoka na mrtvoj točki od 2017. godine. 

Usporedivši Cipar s "vrijednim biserom", Sveti Otac je pozvao na "geste opuštanja, konkretne korake dijaloga", umjesto "gesti moći, prijetnji odmazdom i demonstracije sile". 

"Mislim na predanost iskrenoj raspravi koja na prvo mjesto stavlja potrebe naroda", istaknuo je. 

"Ne dopustimo da prevlada mržnja, ne odustajmo od zacjeljivanja rana, ne zaboravimo sudbine nestalih.  A na iskušenje malodušnosti, okrenimo se budućim generacijama kože žele miran, ujedinjeni svijet koji surađuje, u kojem ne vladaju vječna rivalstva i zagađenost neriješenim sporovima", dodao je Papa.   

Predsjednik Anastasiades je u tvitu napisao da podržava "akcije za miran suživot, za promociju dijaloga između država, religija i kultura, dobrosusjedske odnose i mirno rješenje bilateralnih ili multilateralnih sporova bez pribjegavanja sili".

Papa je u četvrtak poslijepodne stigao na Cipar u 48-satni posjet nakon kojeg u subotu odlazi u Grčku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater