JOHANNESBURG

Otvorena birališta u Južnoafričkoj Republici za parlamentarne i lokalne izbore

| Autor: Hina
EPA

EPA


Državljani Južnoafričke Republike počeli su srijedu glasati na parlamentarnim i lokalnim izborima na kojima je veliki favorit Afrički nacionalni kongres (ANC), na vlasti od 1994., unatoč nezaposlenosti, korupciji, siromaštvu i sve većoj nejednakosti u društvu.

Na oko 22.500 glasačkih mjesta pozvano je upisanih 27 milijuna birača. Birališta ostaju otvorena do 19 sati po GMT-u.

Ukoliko ne dođe do nekog velikog iznenađenja, stranka pokojnog Nelsona Mandele trebala bi ostvariti apsolutnu većinu, a njezin čelnik Cyril Ramaphosa trebao bi ponovo zasjesti u fotelju predsjednika države jer se on bira u parlamentu. 

Prema posljednjim anketama, ANC uživa potporu od 50 do 61 posto birača i daleko je ispred svojih protivnika iako nezaposlenost u zemlji iznosi 27,1 posto, a korupcija vladajućih sustavna je pojava. Među mladima nezaposlenost prelazi 50 posto.

"Znamo da ćemo sutra biti u vladi. Tu pobjedu mogu osjetiti, mogu je dotaknuti", poručio je Ramaphosa pred više od 50.000 pristaša na skupu u Johannesburgu.

Taj bivši sindikalist i sadašnji multimilijunaš stigao je na čelo ANC-a 2017. nakon devetogodišnje vladavine Jacoba Zume obilježene skandalima.

Na lokalnim izborima prije tri godine ANC je ostvario najgori rezultat u svojoj povijesti (54 posto) i izgubio kontrolu u gradovima poput Johannesburga i Pretorije.

Od kada je preuzeo kormilo stranke, a potom početkom 2018. i države, Ramaphosa (66) ponavlja da je čovjek za promjene koji će zauzdati korupciju i vratiti nadu razočaranoj naciji "duginih boja", kao što je to obećavao njegov mentor Mandela.

Oporbeni Demokratski savez (DA) tijekom cijele kampanje isticao je sve neuspjehe vladajućih i poražavajuće brojke glede korupcije, nezaposlenosti i siromaštva.

No, Demokratski savez mnogi još vide kao stranku bijele manjine, i ona može računati na potporu 15 do 25 posto birača. Na izborima 2014. osvojili su 22 posto glasova.

Treća politička snaga u JAR-u su Borci za ekonomsku slobodu (EFF), stranka koja bi sada trebala prijeći granicu od 10 posto., nakon osvojenih šest posto glasova prije pet godina.

Prvi rezultati izbora očekuju se u četvrtak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini