LONDON

Otmica u Teksasu: London "osudio teroristički i antisemitski čin"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss osudila je u nedjelju "teroristički i antisemitski čin" nakon otmice u teksaškoj sinagogi koje je počinitelj ubijen, a identificiran je kao britanski državljanin Malik Faisal Akram.  

"Osuđujemo taj teroristički i antisemitski čin", objavila je ministrica vanjskih poslova na Twitteru, dodajući: "Uz Sjedinjene Države smo u zaštiti prava i sloboda naših građana od onih koji šire mržnju".

FBI je izvijestio da je otmičar 44-godišnji britanski državljanin Malik Faisal Akram.

Ubijen je tijekom talačke krize koja se završila policijskom intervencijom, snažnom detonacijom i pucnjavom u sinagogi vjerske zajednice Beth Israel u Colleyvilleu, gradu s oko 23.000 stanovnika, četrdesetak kilometara od Dallasa.

Napadač je uzeo četvero talaca u sinagogi, među njima rabina i svi su policijskom intervencijom oslobođeni bez ozljeda

Antiteroristička policija na sjeverozapadu Engleske potvrdila je u priopćenju da je osumnjičenik Malik Faisal Akram iz Blackburna u Lancashireu, na sjeveru Engleske.

Na Facebook stranici muslimanske zajednice u Blackburnu muškarac koji se predstavio kao Akramov brat rekao je da je "ubijen hitcem iz vatrenog oružja".

"Nismo ga mogli uvjeriti da se preda", rekao je taj muškarac koji je dodao da je "do ranog jutra bio u kontaktu s Faisalom, pregovaračima i FBI-jem".

Taj muškarac koji se potpisao kao Gulbar, istaknuo je da je njegov brat "imao psihičkih problema".

Dodao je da je njegova obitelj "shrvana" i da "ne odobrava nijedan njegov postupak".

"Za muslimana je neoprostivo da napadne židova, kao i za bilo kojeg židova da napadne muslimana, kršćanina, hindusa", napisao je.

Obitelj sada pokušava vratiti ostatke Malika Faisala Akrama u Veliku Britaniju "premda smo obaviješteni da bi to moglo potrajati tjednima", istaknuo je.

Scotland Yard je potvrdio da su britanski antiteroristički policajci "bili u kontaktu s američkim vlastima i s kolegama u FBI-ju" u vezi s izgredom.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini