BEJRUT

Osmero ubijenih u zračnom napadu na sjeverozapadu Sirije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osmero civila, uključujući petero djece, ubijeno je u ruskom zračnom napadu na školu u kojoj su bile smještene izbjeglice na sjeverozapadu Sirije, objavili su u utorak promatrači, dok sirijske snage uz pomoć Rusa napreduju prema Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu u Siriji. 

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu prenosi da je meta napada bilo selo Joubas kod grada Sareqeba, istočno od pokrajine Idlib.

Prema UN-u, oko 60.000 ljudi raseljeno je u posljednjih nekoliko tjedana zbog žestokih napada na Idlib, posljednju utvrdu sirijskih pobunjenika.

Pobunjenički i vladini izvori kažu da su sirijski vojnici uz pomoć Rusije okružili tursku promatračku postaju u napredovanju prema gradu Maaratu al-Numanu.

To je prvi veliki napad otkako su se čelnici Turske, Rusije i Irana u rujnu u Ankari dogovorili o smirivanju sukoba u Idlibu nakon borbi koje su na bijeg iz domova natjerale 500.000 ljudi.

Među pobunjenicima koji kontroliraju Idlib, pokrajinu uz granicu s Turskom, su pripadnici moćne skupine Tahrir al-Sham te frakcije koje podupire Turska.

Izvori kažu da je turska promatračka postaja, blizu sela Surmana i autoceste koja sjeverno vodi do Alepa koji je pod vladinom kontrolom i južno do Damaska, okružena sirijskim snagama kojima pomažu proiranske milicije.

Turska ima 12 postaja prema sporazumu koji je 2017. potpisala s Rusijom i Iranom, glavnim saveznicima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater