ZAGREB/KIEL

Optužena 95-ogodišnjakinja za zločine u logoru u Drugom svjetskom ratu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Devedesetpetogodišnjakinja koja je radila za zapovjednika nacističkog koncentracijskog logora, optužena je na sjeveru Njemačke za podržavanje i pomaganje u izvršenju masovnih ubojstava, javio je u petak BBC. 

Žena, koju mediji navode kao Irmgard F i koja je štićenica doma za starije u Pinnebergu blizu Hamburga, tereti se za "više od 10.000 slučajeva".

Bila je tajnica zapovjednika logora smrti Stutthofa u blizini današnjeg Gdanjska u tadašnjoj okupiranoj Poljskoj u kojemu je umrlo 65.000 zatvorenika za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U Stutthofu je za zapovjednika Paula Wernera Hoppea radila u razdoblju od 1943. do 1945.

Još uvijek nije poznato hoće li joj se na kraju i suditi.

Stutthof je uspostavljen 1939. u okupiranoj Poljskoj, a plinske komore počele su se koristiti u lipnju 1944. Sovjetski vojnici oslobodili su ga pred kraj rata u svibnju 1945.

U logoru je bilo oko 100.000 zatvorenika u užasnim uvjetima. Mnogi su umrli od bolesti i gladi, neki su ugušeni plinom, a drugima su ubrizgane smrtonosne injekcije. 

Najveći dio bili su Židovi, a bilo je i Poljaka koji nisu bili Židovi i zarobljenih sovjetskih vojnika. 

Sud za maloljetnike u Schleswig-Holsteinu sad treba odlučiti hoće li slučaj bivše tajnice ići na suđenje jer je današnja 95-godišnjakinja u vrijeme tih zločina bila mlađa od 21 godinu i vodila se kao maloljetnica. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini