NOVAC NIJE PROBLEM

OMIKRON POHARAO ŠKOLE: Je li neizbježan prelazak na online nastavu? Evo što je obuzdalo zarazu u njemačkim i američkim učionicama

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (snimio D. ŠTIFANIĆ)

Ilustracija (snimio D. ŠTIFANIĆ)


Dok Hrvatska punim jedrima brodi prema najvećem valu covida-19, pojedini stručnjaci upozoravaju na to da se u cilju zaštite zdravlja i života stanovništva moglo učiniti više, primjerice prebaciti škole na online nastavu. Sve više gradova i regija u Sjevernoj Americi i Europi opet prelazi na model škole na daljinu, a zbog velikog broja pozitivnih učenika i djelatnika to su bile prisiljene učiniti i pojedine hrvatske obrazovne ustanove, piše tportal.

Stuart Guest, ravnatelj osnovne škole u britanskom Birminghamu, nabavio je preko Amazona pročišćivače zraka za svaku učionicu. Britanska vlada preporučila je dva modela, Dysonov (3.800 kuna) i Camfilov (10.500 kuna), no ravnatelj se odlučio za jeftiniji model od oko 1.800 kuna po uređaju.

"Nabavio sam najbolje pročišćivače za novac kojim sam raspolagao. Nadam se da će dobro raditi, nisam stručnjak, a nikakve upute nismo dobili od ministarstva obrazovanja. Sve sam trebao napraviti sam, a to ne bi trebalo tako biti u vrijeme nacionalne krize", kazao je Guest za CNN. Njegovu školu pohađa 460 učenika u dobi od tri do 11 godina.

Milijuni učenika u Britaniji vratili su se u školske klupe u ponedjeljak, dok njihova zemlja bilježi rekordne brojke novozaraženih i hospitaliziranih covid pacijenata. Prije godinu dana, uz varijantu alfa, na snazi je bio lockdown, no premijer Boris Johnson odlučio je "nadvladat" omikron uz smanjena ograničenja i otvorene škole.

Glavni učiteljski sindikat poručuje da vlada nije učinila dovoljno i traži financijsku podršku u nabavi pročišćivača zraka i covid testova, kao i naknadu troškova učitelja na zamjeni.

Britansko ministarstvo obrazovanja odredilo je obavezno dvotjedno testiranje učenika u srednjim školama (odnosi se na starije od 11 godina) te najavilo da će nabaviti 7.000 pročišćivača zraka, dakle po jedan uređaj za svaku treću školu. Zbog manjka učitelja preporučeno je spajanje razreda, a umirovljeni nastavnici potiču se na povratak u učionice.

"Žalosno nedostatno", kazao je Guest. "Kažu da im je obrazovanje na prvom mjestu, ali je očito da to apsolutno nije tako."

Cijelu priču pročitajte na tportalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum