opasniji od prijašnjih mutacija

NOVA VARIJANTA KORONAVIRUSA DOBILA JE IME OMIKRON: Svjetska zdravstvena organizacija zabrinuta zbog ove mutacije COVIDA-19

| Autor: Hina
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Svjetska zdravstvena organizacija (WTO) proglasila je novu varijantu koronavirusa "zabrinjavajućom", javlja BBC u petak.

Varijanta nazvana omikron prvi je put prijavljena WHO-u iz Južnoafričke Republike 24. studenoga.

Ranije poznata kao B.1.1.529, registrirana je i u Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i u Izraelu.

WHO ističe da prve analize sugeriraju da se tom varijantom lakše ponovno zaraziti.

Ta UN-ova agencija u priopćenju navodi da se širi svim dijelovima Južnoafričke Republike. "Ova varijanta ima veliki broj mutacija od kojih su neke zabrinjavajuće", kaže WHO.

Nije neuobičajeno da se virusi s vremenom mijenjaju, odnosno mutiraju. Neka varijanta postaje "zabrinjavajuća" kada njezina mutacija utječe na prijenos i stupanj zaraznosti virusa ili na učinkovitost cjepiva.

WHO je priopćio da mu treba nekoliko tjedana za potpunu analizu nove varijante.

Agencija se usprotivila paničnoj zabrani putovanja koje su uvele neke zemlje i umjesto toga savjetuje "odmjereni i znanstveni pristup".

Velika Britanija, članice EU-a i Švicarska zabranile su slijetanje zrakoplova iz nekoliko država na jugu Afrike, što je ministar zdravstva Južnoafričke Republike Joe Phaahla ocijenio neopravdanim.

Zabrana putovanja suprotna je standardima WHO-a, rekao je Phaahla novinarima.

Tržišta kapitala diljem svijeta u petak su oštro pala zbog straha investitora od mogućeg lošeg utjecaja nove varijante na gospodarstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom