WASHINGTON

Odbor Zastupničkog doma traži optužnicu protiv Bannona za nepoštivanje Kongresa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki kongresni odbor, koji istražuje smrtonosni napad na Kapitol 6. siječnja, u utorak je jednoglasno podržao podizanje optužnice za nepoštivanje Kongresa protiv Stevea Bannona, dugogodišnjeg pomoćnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Sedam demokratskih i dva republikanska člana izabranog odbora Zastupničkog doma jednoglasno su usvojili izvješće koje poziva na pokretanje kaznene prijave, te su opisali "šokantnim" što je Bannon odbio sudske pozive za dostavu traženih dokumenata i svjedočenje.  

Prihvaćanje izvješća otvorilo je put da Zastupnički dom glasa o tome hoće li preporučiti optužbe za ometanje rada Kongresa. Izvor upoznat s rasporedom glasanja rekao je da je ono planirano za četvrtak. 

Ako donji dom to prihvati, ministarstvo pravosuđa će odlučiti hoće li pokrenuti kazneni postupak. 

"Sramotno je što nas je gospodin Bannon stavio u ovu poziciju No nećemo prihvatiti 'ne' kao odgovor", rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik odbora Bennie Thompson.

Prije napuštanja ureda u siječnju, Trump je pomilovao Bannona od optužbi da je prevario pristaše republikanskog predsjednika. 

Trump je pozvao svoje bivše pomoćnike da odbiju zahtjeve odbora, pozivajući se na pravo uskraćivanja informacija zbog izvršne privilegije, pravnog načela koje štiti brojne komunikacije Bijele kuće. 

Republikanska zastupnica Liz Cheney, potpredsjednica izabranog odbora, odbacila je taj argument na sastanku u utorak. 

"Čini se da privilegijski argumenti Bannona i Trumpa ipak otkrivaju jednu stvar: Oni sugeriraju da je predsjednik Trump osobno sudjelovao u planiranju i izvršenju 6. siječnja. I mi ćemo otkriti istinu", rekla je. 

Više od 670 ljudi optuženo je za sudjelovanje u neredima, u najgorem napadu na američku vladu od rata 1812. godine. Izabrani odbor izdao je 19 sudskih poziva. 

Napominjući da odbor istražuje nasilan napad kad su se zastupnici okupili da potvrde rezultate izbora 2020., Thompson je rekao: "Šokantno mi je da svatko ne bi učinio sve što je u njegovoj moći da pomogne našoj istrazi". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum