STOCKHOLM

Novi švedski premijer Kristersson imenuje vladu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi švedski desničarski premijer, čelnik Umjerene stranke Ulf Kristersonn imenovao je stranačke kolege Elisabeth Svantesson ministricom financija i Tobiasa Billstroma ministrom vanjskih poslova u utorak. 

Švedski parlament potvrdio je u ponedjeljak čelnika Umjerene stranke Ulfa Kristerssona za premijera trostranačke manjinske vlade uz potporu protuimigracijskih Švedskih demokrata.

Koalicija umjerene, demokršćanske i liberalne stranke planira smanjiti poreze, ograničiti beneficije, postrožiti imigracijska pravila i dati policiji više ovlasti kao dio političkog dogovora sa Švedskim demokratima - sada najvećom desnom strankom nakon izbora u rujnu.

Nova desna vlada suočava se s nizom velikih izazova.

Gospodarstvo ulazi u recesiju, a inflacija je gotovo 10 posto.

Ruski rat u Ukrajini destabilizirao je baltičku regiju - dvorište Švedske - i vlada mora pronaći sredstva za povećanje vojne potrošnje na 2 posto BDP-a, kao i sredstva za pomoć zbog vrtoglavo visokih cijena električne energije i smanjenja poreza.

U međuvremenu, Turska bi još uvijek mogla blokirati zahtjev Švedske za pridruživanje NATO-u.

"To je vrlo teška situacija koja bi se mogla znatno pogoršati", rekao je Kristersson parlamentu kada je iznosio program svoje vlade.

Pal Jonson, također iz Kristerssonovih umjerenih, bit će ministar obrane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of