PARIZ

Novi australski premijer u Parizu; Francuska i Australija nastoje obnoviti odnose

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je novom australskom premijeru Anthonyju Albaneseu da se želi usredotočiti na budućnost dok dvije zemlje pokušavaju obnoviti odnose koji su ozbiljno narušeni nakon što je Canberra odustala od unosnog ugovora o kupnji podmornica s Parizom.

Odnosi između zapadnih saveznika ohladili su se prošlog listopada kada je Australija odustala od francuskog programa podmornica vrijednog više milijarda dolara i odlučila se za podmornice koje će se graditi pomoću američke i britanske tehnologije.

Novinari su Macrona i Albanesea u Elizejskoj palači pitali treba li se Australija ispričati.

"Nije odgovoran za ono što se dogodilo", rekao je Macron. "Razgovarat ćemo o budućnosti, a ne o prošlosti", dodao je. 

Odluka Australije o raskidu unosnog ugovora razbjesnila je Pariz. 

Macron je bijesno reagirao. Povukao je francuskog veleposlanika iz Australije, optužio je tadašnjeg australskog premijera, konzervativca Scotta Morrisona, da laže, dok je francuski ministar vanjskih poslova rekao da je Canberra "zabila nož u leđa svom savezniku".

Morrisonova stranka izgubila je izbore u svibnju, a njegov nasljednik iz redova laburista obećao je obnoviti veze s Francuskom.

Albanese je u francuskoj predsjedničkoj palači zahvalio Macronu na srdačnoj dobrodošlici i čini se da je aludirao na spor. "Povjerenje, poštovanje i poštenje su važni", rekao je. 

Francuska, čijih milijun građana živi na teritorijima koji se protežu preko Indijskog i Tihog oceana i ima 8.000 vojnika stacioniranih ondje, učinila je Australiju kamenom temeljcem svoje indo-pacifičke strategije za suzbijanje uspona Kine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini