PRAG

Nekoliko desetaka tisuća Čeha prosvjedovalo protiv vlade, NATO-a i EU-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nekoliko desetaka tisuća Čeha u srijedu se okupilo u Pragu kako bi prosvjedovali protiv vladinog upravljanja energetskom krizom te članstva zemlje u NATO-u i Europskoj uniji.

Prosvjede na glavnom praškom trgu na nacionalni praznik organizirale su krajnja desnica i druge ekstremne političke grupacije poput komunista, a policija je procijenila da je na njemu bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, u usporedbi sa 70 tisuća koliko ih je bilo 3. rujna. 

Skupina koja je organizirala događaj, imena „Češka Republika na prvom mjestu!“, protivi se članstvu u EU-u i NATO-u i poziva da država bude vojno neutralna. 

Prosvjednici su nosili natpise poput „završite komediju“, a mnogi su nosili češke zastave, prenosi Reuters. 

„Ova vlada je anti-češka. Ona samo služi Bruxellesu, američkoj moći i NATO-u. Ona ne mari za češke građane“, rekao je na prosvjedu 53-godišnji Pavel Nebel. 

Prosvjedi su krenuli s češkom himnom u izvedbi krajnje desnog pjevača, nakon čega su na pozornici izmjenjivali govori kritičara vlasti. 

„Vlada ima dvije dužnosti: sigurnost i ekonomsko blagostanje. Ova vlada ne ispunjava nijedno“, rekao je jedan govornik.

Stotine ljudi okupilo se i u drugim gradovima gdje su mogli pratiti izravni prijenos iz Praga. 

Visoke cijene energenata stvorile su pritisak na sve vlade u Europi koje se nose s ublažavanjem posljedica visokih energenata.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater