BERLIN

NATO: Većina Nijemaca želi smanjiti oslanjanje na SAD

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Većina Nijemaca želi da se smanji oslanjanje na američku obranu i želi imati bliže veze s Rusijom, pokazalo je ispitivanje YouGov, koje je naručila njemačka agencija Dpa. 

Pedeset i pet posto Nijemaca kazalo je da bi u slučaju napada željeli da ih brane europske članice NATO-a bez potpore Sjedinjenih Država.

Oko jedne petine (21 posto) Nijemaca ne želi se pak odreći američke vojne potpore, pokazalo je ispitivanje.

Uz to, 48 posto ispitanika izjasnilo se u prilog potpunom ili djelomičnom povlačenju oko 35.000 američkih vojnika koji su stacionirani u Njemačkoj.

S druge strane, oko jedna trećina (32 posto) smatra da bi američki vojni kontingent trebao ostati u Njemačkoj.

Ispitivanje je također pokazalo da postoji snažna potpora bližim vezama s Rusijom pa je tako 54 posto Nijemaca navelo da bi NATO opet trebao više surađivati s Rusijom.

Samo njih 21 posto izjasnilo se u prilog nastavku 'tvrde linije' u stajalištu prema Moskvi.

Ispitivanje je pokazalo da se mišljenja razilaze kada je riječ o ekonomskim sankcijama Europske unije protiv Rusije: 34 posto ispitanika je za njihov prekid, 37 posto je protiv prekida, dok se 29 posto nije moglo odlučiti s tim u vezi.

Čelnici država i vlada zemalja NATO-a sastaju se u utorak navečer u Londonu.

Prije nekoliko tjedana francuski predsjednik Emmanuel Macron u svojim je komentarima govorio o "mentalnoj smrti" NATO-a i njegov poziv za veću europsku neovisnost izazvao je živu raspravu unutar 29-očlanog obrambenog Saveza.

Njemačka vlada distancirala se od Macronove kritike, a kancelarska Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Heiko Maas istaknuli su kako europske nacije ne bi bile u mogućnosti braniti se bez potpore SAD-a. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater