ANKARA

NATO pozvao Tursku da smiri napetosti u Nagorno Karabahu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Tursku, glavnog saveznika Azerbajdžana, da "iskoristi svoj utjecaj kako bi smirila napetosti" u Nagorno Karabahu, gdje bjesni sukob u kojemu sudjeluju azerbajdžanska vojska i armenski separatisti.

"Očekujem da će Turska iskoristiti svoj utjecaj kako bi smirila napetosti", istaknuo je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Ankari koju je održao zajedno s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

"Sve strane moraju odmah prekinuti borbe i okrenuti se mirnom rješenju", dodao je.

Cavusoglu, čija se zemlja zauzima da separatisti koje podupire Armenija prekinu "okupaciju" Nagorno Karabaha, ocijenio je pak da i NATO treba "pozvati Armeniju na povlačenje" iz enklave i na poštovanje "teritorijalne cjelovitosti Azerbajdžana".

Usto je optužio Armeniju za "ratne zločine" koje je počinila u napadima na područja na kojima žive civili.

Stoltenberg i Cavusoglu su se u razgovoru osvrnuli i na napetosti  između Turske s jedne te Grčke i Cipra s druge strane u vezi s istraživanjem nafte i plina u istočnom Sredozemlju.

Nakon pokazivanja sile i huškačkih izjava u kolovozu Ankara i Atena su se u rujnu dogovorile o nastavku "pripremnih pregovora".

Grčka i Turska su u četvrtak u NATO-u postigle dogovor o mehanizmu sprječavanja sukoba koji je znak njihove spremnosti da smire napetosti.

"Ne želimo izgrede među saveznicima (u NATO-u)", istaknuo je Cavusoglu komentirajući dogovor.

"Iskreno se nadam da će se sporovi (između Turske i Grčke) ubuduće rješavati pregovorima, u duhu solidarnosti među članicama Saveza", rekao je pak Stoltenberg kojeg tijekom večeri treba primiti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Kao znak turske želje za smirivanjem stanja, turski istraživački brod Yavuz napustio je u ponedjeljak ciparske vode i vraća se u Tursku.

Čelnici Europske unije u petak su uputili Turskoj sa sastanka na vrhu u Bruxellesu odlučnu poruku zaprijetivši joj sankcijama ne prekine li bušenje u ciparskim teritorijalnim vodama koje smatraju nezakonitim.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of