ADDIS ABEBA

Nakon isteka roka za predaju ofenziva etiopskih snaga na glavni grad Tigrayja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Etiopske snage nastavile su u srijedu napredovati prema glavnom gradu pobunjeničke regije Tigray, ignorirajući međunarodne pozive na pregovore i niječući da im je cilj bilo koja etnička skupina.

Savezne snage već dva tjedna se bore protiv snaga Tigrayja. Poginule su stotine ljudi, destabiliziran je cijeli Rog Afrike, probudile su se etničke tenzije drugdje u zemlji i 30.000 izbjeglica pobjeglo je u Sudan.

Premijer Abiy Ahmed tvrdi da ofenzivom želi obnoviti vladavinu prava u toj sjevernoj državi s više od pet milijuna stanovnika i vjeruje da će odnijeti pobjedu u roku od nekoliko dana.

Ofenzivu je pokrenuo 4. studenoga optuživši snage Tigraya da su napale vladinu vojnu bazu u regiji.

Abiy je u utorak upozorio da je istekao trodnevni rok za predaju snaga Tigrayja, otvorivši put za napad na regionalni glavni grad Mekelle.

Tigrayci koji su pobjegli u Sudan kazali su Reutersu da su ih napale milicije iz susjedne države Amhare zbog njihova etničkog podrijetla te da u vladinim zračnim napadima stradavaju civili. Abiyjeva vlada to niječe.

„Savezna vlada najoštrije osuđuje pogrešnu ocjenu da ova operacija ima etničke ili neke druge motive”, poručila je njegova radna skupina o krizi.

Aiby (44) potječe iz najveće etničke skupine Oromo i bivši je suborac Tigrayjaca. Bio je s njima i u vladi dok 2018. nije preuzeo dužnost.

Tigrayci čine oko 5 posto stanovništva Etiopije. Njihova etnička skupina dominirala je političkim vodstvom od 1991. do 2018.

Vlada je u utorak optužila pobunjeničke snage da su srušile mostove koji povezuju regionalni glavni grad Mekelle s ostatkom zemlje u pokušaju da zaustave savezne snage.

Snage odane tigrajskoj vladajućoj stranci, Fronti za oslobođenje naroda Tigrayja, također su uništile dio glavne ceste prema Mekelleu, između gradova Shire i Axum. Shire je pod saveznim nadzorom, tvrdi vlada.

Debretsion Gebremichael, izabrani predsjednik Tigrayja kojeg Etiopija ne priznaje, potvrdio je SMS-om Reutersu da su se njegove snage povukle, ali niječe da su srušile mostove.

„Pomaknuli smo svoju obrambenu liniju i zbog toga su oni ušli u neke gradove u Južnom Tigrayju”, napisao je. „Nikakvi mostovi nisu srušeni”.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of