MOSCOW

Nakon čestitke na letu za ISS iz Rusije i kritike na Trumpovu reakciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruska svemirska agencija Roskozmos kritizirala je u nedjelju  "histeričnu" reakciju predsjednika SAD-a Donlada Trumpa na prvi let astronauta NASA-e s američkog teritorija u posljednjih devet godina ali i dodala da je zadovoljna što sada postoji još jedan način za putovanje u svemir.

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla Sjedinjenih Država. Ta misija je ujedno i okončala višegodišnji monopol Rusije na letove u svemir.

Kapsula Crew Dragon SpaceX-a u nedjelju je bez teškoća pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nekoliko minuta prije nego je bilo planirano, s dvojicom NASA-inih astronauta u njoj, što je iznimno važna etapa te povijesne misije.

Trump je promatrao lansiranje iz svemirskog centra Kennedy i rekao da su Sjedinjene Države vratile svoje mjesto svjetskog predvodnika u svemiru, da će američki astronauti uskoro sletjeti na Mars te da će Washington uskoro imati "najmoćnije oružje" u povijesti.

Američki astronauti u posljednjih devet godina kretali su u orbitu ruskom raketom Sojuz otkako su 2011. obustavljena lansiranja američkih svemirskih brodova. 

NASA je stoga morala surađivati s Rozkosmosom kako bi prevozila svoje astrounatue na ISS no uspješno jučerašnje lansiranje donijelo je prekretnicu a Trump je rekao da je to kraj ovisnosti o milosti drugih država. .

"Histeriju nastalu nakon uspješnog lansiranja svemirskog broda Crew Dragon teško je shvatiti", napisao je ispod Trumpovih izjava na Twitteru Vladimir Ustimenko, glasnogovornik Roskozmosa.

"To što se dogodilo trebalo se dogoditi već mnogo ranije. Sada u svemir ne lete samo Rusi. To je divno!".

Ruska svemirska agencija Roskozmos, koja je dugo jedina bila kadra prevesti kozmonaute do Međunarodne svemirske stanice (ISS) čestitala je u nedjelju američkoj tvrtki SpaceX na uspješnom lansiranju broda do ISS-a.

"Želio bih pozdraviti svoje američke kolege", izjavio je u videosnimci objavljenoj na Twitteru Roskozmosa kozmonaut Sergej Krikaljev, ravnatelj ruske svemirske agencije za letove s posadom.

Uspjeh ove misije donijet će nam nove mogućnosti koje će koristiti cjelokupnom međunarodnom programu" letova s posadom, dodaje se.

Čelnik Roskozmosa Dmitrij Rogozin čestitao je na uspjehu čelniku NASA-e Jimu Bridentineu.   

"Bravo! Znam koliko ste željno očekivali uspjeh ovog važnog događaja", napisao je Rogozin na Twitteru.

Ustimenko je rekao da Rusija planira ove godine testirati dvije nove rakete a iduće godine nastaviti svoj program za Mjesec. "Bit će zanimljivo", najavio je Ustimenko.

U kontekstu rastućih napetosti i zmeđu Rusije i zapadnih zemlja zadnjih godina, ISS je rijedak primjer međunarodne suradnje. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini