UJEDINJENI NARODI

Najveći prioritet u Ukrajini je ubrzanje mirovnih pregovora, kaže Kina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kina podupire sve napore koji vode prema mirnom rješavanju "krize" u Ukrajini, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u subotu, dodavši da je najveći prioritet da se ubrzaju mirovni pregovori.

"Osnovno rješenje je pozabaviti se opravdanim sigurnosnim brigama obiju strana i izgraditi uravnoteženu, učinkovitu i održivu sigurnosnu arhitekturu", rekao je Wang u svome obraćanju.

"Pozivamo sve umiješane strane da vode računa da se kriza ne prelije i da zaštite legitimna prava i interese zemalja u razvoju."

Kina, strateški partner Rusije, čvrsta je u svojoj neutralnosti, kritizirajući zapadne sankcije protiv Rusije, ali bez pružanja podrške ili pomoći u vojnoj kampanji.

Wang je također rekao da će Peking nastaviti raditi na "mirnom ujedinjenju" s Tajvanom i da se treba boriti protiv "separatističkih djelovanja za nezavisnost", dok poduzima silovite korake kako bi se usprotivio bilo kakvom miješanju izvana.

"Samo odlučnim sprječavanjem separatističkih aktivnosti možemo izgraditi istinski temelj za miroljubivo ujedinjenje. Samo kad Kina postane u cijelosti ujedinjena, može biti trajnog mira u Tajvanskom tjesnacu", rekao je.

Napetosti zbog Tajvana porasle su nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi u kolovozu, nakon čega su uslijedile masovne kineske vojne vježbe, kao i obećanja američkog predsjednika Joea Bidena da će braniti demokratski otok.

Tajvanska vlada oštro se protivi zahtjevima Kine i kaže da o budućnosti otoka može odlučivati samo 23 milijuna njegovih stanovnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of