ŽENEVA

Najmanje 140 migranata utopilo se na obali Senegala - UN

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najmanje 140 migranata utopilo se blizu obale Senegala u najsmrtonosnijem brodolomu ove godine, objavila je u četvrtak agencija UN-a.

Brod s 200 putnika se zapalio i prevrnuo u subotu samo nekoliko sati nakon što je isplovio iz ribarskog grada Mboura, udaljenog 100 kilometara južno od glavnog grada Dakara, objavila je Međunarodna organizacije za migracije (IOM)

Senegalska i španjolska mornarica te ribari spasili su oko 60 ljudi, ali se "najmanje 140 ljudi utopilo", priopćio je IOM. 

Opasan morski prolaz iz Zapadne Afrike do Kanarskih otoka nekoć je bio glavna ruta onima koju su htjeli pobjeći iz siromaštva. Pokušaji bijega tom rutom postali su sve rjeđi kada je Španjolska 2005. pojačala ophodnje, ali ove godine ponovno raste njihov broj.

Ove godine je na Kanarske otoke iz Zapadne Afrike pristiglo 11.000 migranata, što je više nego četverostruko više nego u istom razdoblju 2019., dodao je IOM.

Četrnaest čamaca s 663 migranata napustilo je Senegal u rujnu, a četvrtina njih se prevrnula ili doživjela drugi incident, naveo je IOM.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of