SARAJEVO

Na SFF-u prikazan Lerotićev film "Sigurno mjesto", izvrsne reakcije publike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Sigurno mjesto" hrvatskog redatelja Juraja Lerotića prikazan je u četvrtak u okviru natjecateljskog programama 28. Sarajevo Film Festivala (SFF) a publika je to ostvarenje i njegove protagoniste nagradila velikim pljeskom. 

Samo tjedan dana nakon što je svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Locarnu gdje je dobio nagrade za najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolji prvi dugometražni igrani film, "Sigurno mjesto" je u Sarajevu imalo svoju regionalnu premijeru kao jedini kandidat iz Hrvatske u najprestižnijem natjecateljskom programu SFF-a.

Lerotićev film nastao je u produkciji "Pipsera" a redatelj ujedno potpisuje scenarij te je i glavni glumac a uz njega glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov.

Realizaciju filma financijski su podržali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska radiotelevizija (HRT) te Slovenski filmski centar. 

"Sigurno mjesto" je zapravo ekranizacija osobne tragedije kroz koju je prošao sam Lerotić zajedno sa svojom majkom kada su bili suočeni s činjenicom da im je brat odnosno sin teški psihijatrijski slučaj i suicidalna osoba.

Lerotić, Marković i Sinovčić Šiškov zajedno s producenticom Miljenkom Čoguljom stigli na SFF i nakon novinarske projekcije potvrdili kako im je, svakome iz drugih razloga bio veliki izazov raditi na ovom filmu.

Lerotić bez oklijevanja kaže kako je pisati scenarij bio njegov način suočavanja s obiteljskom traumom.

"Neki suočeni s traumom sruše kuću. Neki izgrade kuću. Ja sam sjeo i pisao", kazao je Lerotić.

Pojašnjava kako prvotno nije uopće razmišljao da sam glumi sebe u filmu ali je na kraju posegnuo za takvim rješenjem pretpostavljajući da će jedino on moći na autentični način predstaviti kroz što je sve prolazio.

Goran Marković koji glumi Lerotićeva suicidalnog brata kaže kako mu je ta uloga bila važna jer je tog mladića i osobno poznavao pa je s posebnim emocijama doživio sve što se u stvarnosti zbivalo.

"Sigurno mjesto" sad s još devet ostvarenje iz šire regije čeka odluku žirija o najboljem igranom filmu.

Tko je dobio nagrade bit će objavljeno u petak na svečanoj ceremoniji nakon koje će uz premijeru novog filma bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice "Praznik rada" 28. SFF biti i službeno zatvoren.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini