WASHINGTON

NY Times: Rusi talibane plaćali za ubojstva zapadnih vojnika - Moskva niječe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američke obavještajne službe su utvrdile da je ruska vojska nudila novčane nagrade talibanima u Afganistanu za ubojstva američkih i drugih koalicijskih vojnika, izvijestio je New York Times u petak, no Rusija i talibani su subotu odlučno odvojeno demantirali te informacije.

Po izjavama anonimnih dužnosnika koje prenosi američki dnevni list, ruska obavještajna postrojba (GRU) tajno je davala novac islamističkim borcima i kriminalcima "bliskim talibanima" kako bi ubijali američke i NATO-ove vojnike u Afganistanu.

New York Times piše da je američki predsjednik Donald Trump bio obaviješten o navodnim ruskim novčanim nagradama, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo čiji su vojnici također bili na meti napada.

Nije poznato koji je slučaj od 20 Amerikanaca poginulih u borbama 2019. pod sumnjom, izvijestio je list.

Bijela kuća, CIA i Ured ravnatelja Nacionalne obavještajne agencijie nisu agenciji Reuters htjeli komentirati to izvješće New York Timesa. 

Rusija i talibani su u subotu odvojeno demantirali informaciju New York Timesa koji piše, pozivajući se na američke obavještajne dužnosnike, da je Moskva nudila novčanu nagradu afganistanskim pobunjenicima kako bi ubijali zapadne vojnike u Afganistanu.

"Ovo primitivno informacijsko smeće jasno pokazuje niske intelektualne sposobnosti propagandista u američkoj obavještajnoj službi", napisalo je u izjavi rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenijela je ruska novinska agencija RIA. 

"Ove neutemeljene i anonimne optužbe da Moskva stoji iza smrti američkih vojnika u Afganistanu već su dovele do toga da je izravno ugrožen život zaposlenika ruskog veleposlanstva u Washingtonu i u Londonu", objavilo je na Twitteru rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama. 

U drugoj poruci veleposlanstvo poziva New York Times da "prestane širiti lažne informacije" i traži od američkih vlasti da "poduzmu djelotvorne mjere" radi zaštite zaposlenika.

I talibani koji se bore s afganistanskim vlastima i sa stranim vojnicima pošto ih je 2001. s vlasti svrgnula međunarodna koalicija na čelu s SAD-om, odlučno su zanijekale ove informacije.

"Sveti rat koji Islamski Emirat (kako se Afganistan nazivao u vrijeme talibanskog režima od 1996. do 2001.) vodi već 19 godina, nema nikakve veze s bilo kojom obavještajnom službom ili sa stranom zemljom", ističu u priopćenju objavljenom u Kabulu.

Afganistanski pobunjenici niječu i ranije američke optužbe o ruskoj dopremi oružja.

"Islamski Emirat se koristio oružjem, objektima i sredstvima (...) koji su već bili u Afganistanu ili su bili ratni plijen otet neprijatelju u borbi", ističe skupina koja podsjeća da su eksplozivne naprave kućne izrade odgovorne za većinu američkih gubitaka u Afganistanu.

Talibani ujedno ističu da i dalje poštuju ugovor potpisan 29. veljače u Dohi s Washingtonom koji predviđa da prestanu napadati strane vojnike, a ovi će se zauzvrat postupno povući iz Afganistana do proljeća 2021.

Talibani su uglavnom prestali napadati strane vojnike, ali nastavljaju svoje akcije na afganistanske snage kojima Washington i dalje priskače u pomoć na terenu.

Premda je talibanski pokret službeno zabranjen u Rusiji, Moskva je 2019. bila domaćin pregovora za uspostavu mira u Afganistanu, uz sudjelovanje njihovih predstavnika.

Rusija, zabrinuta zbog stanja u Afganistanu zbog blizine tog sukoba s njezinom utjecajnom sferom u srednjoj Aziji, uvijek je nijekala optužbe Washingtona da pomaže talibanima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater