PORIJEKLO POZNATO

MISTERIJ U ŠVICARSKOJ: Stigle tri tone ruskog zlata, svi se pitaju tko je kupac?

| Autor: Glas Istre
(Foto Pixabay)

(Foto Pixabay)


Švicarska savezna carinska uprava izvijestila je da je tajanstveno zlato, za koje je utvrđeno da potječe iz Rusije, u Švicarsku stiglo iz Velike Britanije, piše Jutarnji list.

Zlato je stiglo iz Velike Britanije, ali ima rusku tzv. oznaku porijekla, navela je carina u priopćenju u petak, prenosi Bloomberg. To znači da je zlato posljednji puta obrađeno u Rusiji, rekao je glasnogovornik. Carina iz pravnih razloga nije dala nikakve podatke o uvozniku zlata.

Industrijsko udruženje švicarskih rafinerija zlata priopćilo je ranije da njegovi članovi prošlog mjeseca nisu uvozili zlato iz Rusije, zbog čega se postavilo pitanje tko je kupac ovog plemenitog ruskog metala u toj zemlji.

Više od 3 tone zlata, vrijednog oko 200 milijuna dolara, isporučeno je iz Rusije u Švicarsku u svibnju, od čega je gotovo cijela pošiljka označena za rafiniranje, prema podacima Švicarske savezne carinske uprave. Bila je to prva zabilježena pošiljka zlata između dviju zemalja od veljače, kada je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu.

Unatoč tome što Europa nije uvela pod sankcije izvoz ruskog zlata, potez rafinerijske industrije da se distancira od spornih isporuka, ukazuje na nevoljkost izlaganju reputacije riziku od optužbi za neizravno financiranje rata Moskve protiv Kijeva pri trgovanju nacionalnom robom.

"Nakon što je kontaktirao svoje članove, ASFCMP potvrđuje da nitko od njegovih članova nije odgovoran za ovaj uvoz", navodi se u priopćenju Švicarske udruge proizvođača i trgovaca plemenitim metalima (ASFCMP) u četvrtak. "Iako švicarski zakoni i sankcije ne zabranjuju uvoz ruskog zlata u Švicarsku, ASFCMP želi ponoviti da sumnjivom zlatu nije mjesto u Švicarskoj", dodaje se.

Ova izjava postavlja pitanja o identitetu krajnjih kupaca, budući da ASFCMP-ovih 14 članova uključuje sve velike rafinerije u Švicarskoj, koje dominiraju preradom plemenitih metala na globalnoj razini.

U Švicarskoj četiri velike rafinerije zlata zajedno prerađuju dvije trećine svjetskog zlata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum