ZAGREB

Milanović: Nemamo zajednički stav o BiH jer Plenković bojkotira VNS

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Zoran Milanović prozvao je u utorak Andreja Plenkovića da bojkotira sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost o stanju u Bosni i Hercegovini i da u njihovom sukobu "nema ničeg osobnog" iako to premijer tako predstavlja. 

Milanović je novinarima rekao da će poslijepodne razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i približiti mu što se događa u BiH.

Milanović je o tome i prošli tjedan pisao Stoltenbergu. 

Smatra da su "međunarodni lideri što se tiče poznavanja stanja u BiH u zapuštenom stanju" i kaže da je to "rezultat nerada hrvatske diplomacije". 

Hrvatski predsjednik je istaknuo da se pitanje BiH tiče NATO saveza, ali ne očekuje da Stoltenberg može puno učiniti. 

Rekao je da hrvatski državni vrh nema zajednički stav jer Plenković "bojkotira" održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Na meni je da komuniciram na onoj razini suglasnosti, odnosno usklađenosti koja postoji između mene i vlade i Plenkovićeva HDZ-a. Oni neće ni to", rekao je Milanović. 

Predsjednik je premijeru još početkom svibnja poslao dopis u kojemu je predložio sazivanje sjednice VNS-a o stanju u BiH, ali od Plenkovića nema još odgovora. 

"To nije jedini oblik suradnje, ali je najformalniji oblik suradnje", rekao je Milanović, dodavši da će nastaviti upozoravati na stanje u BiH pošto je ovo "pitanje otpora jednoj tlačiteljskoj politici prema Hrvatima u BiH". 

Neće biti oružanih sukoba u BiH

U sukobu predsjednika i premijera "nema ničeg osobnog", tvrdi Milanović.

"On ovo svodi na naš osobni sukob što je nevjerojatna razina izdajstva", rekao je. 

"Kada bismo on i ja uputili istu poruku, barem 75 posto hrvatskih građana bi nas podržalo", uvjeren je Milanović. 

"Ovo je isključivo Plenkovićeva osobna sabotaža, 'ćeif' i privatna karijerna avantura", dodao je. 

Milanović smatra da postoji "rizik" da se pogorša stanje u BiH i da je njegov cilj da se to spriječi i da se na "miran način nađe okvir za suživot tri konstitutivna naroda u BiH", ali ne misli da je moguć oružani sukob. 

"Tko god mi krene pričati o tome da će izbiti rat u BiH, treba ga selotejpom zalijepiti (...) treba mu zalijepiti usta jer to je huškanje, tko će koga napasti u BiH? Srbi s ona tri oklopna vozila na klocnama?", rekao je Milanović. 

"Nema se. Nema se oružja, ali zato se ima strpljenja i dok Hrvati iseljavaju, rade se karijere u Sarajevu, u uredu visokog predstavnika, primaju se ogromne plaće. Mali broj ljudi parazitira na toj nevolji", dodao je. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater